Volledig scherm
© Getty Images

Wisselvallige Bertens begint dan toch met winst aan drukke dag

WTA RomeKiki Bertens heeft onnodig veel energie verspild aan het begin van een lange dag in Rome. Nadat het programma gisteren letterlijk in het water viel, moest de Nederlandse nummer 4 van de wereld vanochtend al vroeg uit de veren voor haar partij tegen Amanda Anisimova. Er leek geen vuiltje aan de lucht, maar uiteindelijk had Bertens drie sets nodig tegen het 17-jarige talent: 6-2, 4-6, 7-5.

De eerste set ging comfortabel naar de Nederlandse, die vorige week op imposante wijze het graveltoernooi van Madrid op haar naam schreef en daardoor steeg naar de vierde plek op de wereldranglijst. Binnen 25 minuten was het gedaan, na degelijk spel en twee breaks op Amerikaanse service. 

De tiener, die als lucky loser werd toegelaten tot het hoofdtoernooi in Rome, werd in de tweede set in de wedstrijd gelaten door Bertens. Ook in het tweede bedrijf had de Nederlandse namelijk alweer gauw een break te pakken, en twee games erna nog een, maar toen zakte Bertens in. En dat terwijl er wanhoop te zien en te horen was bij Anisimova's gesprekje met haar coach. De Amerikaanse leefde volledig op en kwam terug tot 4-4. In de negende game van de set beet Bertens zich vast in haar tegenstander, maar vier breakpoints waren niet genoeg. Bij 4-5 kreeg Anisimova voor het eerst twee setpoints. De tweede was raak, na een dubbele fout van Bertens: 4-6.

Volledig scherm
Amanda Anisimova. © Getty Images

In de derde en beslissende set brak Bertens opnieuw in de eerste game, maar nu sloeg Anisimova onmiddellijk terug. Ook een nieuwe break om naar 3-2 te gaan kon de mondiale nummer 4 niet verzilveren. Twee games later kreeg ze daartoe een nieuwe kans, maar het was opnieuw hetzelfde verhaal. Anisimova deed vervolgens wél wat ze moest doen, toen ze vertrouwen tankte met het binnenhalen van haar eigen servicegame en zo op één game van de winst kwam. Bertens, echter, deed datzelfde om weer gelijk te komen, en trok dit daarna door. Bertens mocht bij 6-5 gaan serveren voor de wedstrijd en dat deed ze - hetzij met de nodige moeite - succesvol.

Bertens heeft door deze vroege driesetter onnodig veel energie verspild aan het begin van wat een lange dag moet worden. Later vandaag maakt ze namelijk opnieuw haar opwachting op het Romeinse gravel. In de derde ronde neemt ze het dan op tegen de winnares van de partij tussen Alizé Cornet en Carla Suarez Navarro, met als inzet een plaats in de kwartfinales. Daarin wacht mogelijk een ontmoeting met nummer 1 van de wereld Naomi Osaka.

Bertens kan deze week veel punten verdienen voor de wereldranglijst, aangezien vorig jaar de eerste ronde al het eindstation was voor de Nederlandse. Ze heeft inmiddels zeven partijen op rij gewonnen.

Volledig scherm
Kiki Bertens tijdens haar partij in Rome. © Getty Images
Volledig scherm
Kiki Bertens tijdens haar partij in Rome. © Getty Images