foto Shutterstock
Volledig scherm
foto Shutterstock © Shutterstock

Alleen nog voor prik en spreekuur naar consultatiebureau

TIEL - Het consultatiebureau in Tiel en omstreken laat vanwege het coronavirus voorlopig alleen nog pasgeboren baby's en kinderen die gevaccineerd moeten worden op het bureau komen. Alle andere afspraken worden telefonisch afgehandeld.

Dat betekent dat baby's van negen maanden en peuters van 2 en 3 jaar, die normaal gesproken gezien worden, nu niet hoeven te komen. Ouders die dit aangaat, worden persoonlijk benaderd voor een telefonische afspraak.

Wie wel naar het consultatiebureau moet komen, of naar het inloopspreekuur wil, wordt gevraagd geen andere kinderen mee te nemen en met één ouder te komen. Als ouder of kind verkouden zijn of koorts hebben, moeten ze thuisblijven en de afspraak verzetten.

Meningokokken

De vaccinaties tegen baarmoederhalskanker bij 9-jarige meisjes worden verschoven. Er wordt nog wel geprikt tegen meningokokken, maar niet meer in groepsverband. 

In 2018 stierven er 23, vaak jonge, mensen aan de meningokokken W-bacterie. Vanwege de uitbraak van die bacterie worden 14-jarigen nu ingeënt tegen de bacterie. Het RIVM heeft begin dit jaar nog eens benadrukt dat dat nodig is, omdat de uitbraak van de bacterie nog niet voorbij is. In 2019 stierven er negen mensen aan de meningokok en kwamen er tientallen op de intensive care terecht.