Door het coronavirus mag sportschool Bushido niet binnen sporten dus hebben ze extra faciliteiten buiten op het terrein van voetbalclub RKTVC gerealiseerd. Er is onder meer een grote tent geplaatst.
Volledig scherm
Door het coronavirus mag sportschool Bushido niet binnen sporten dus hebben ze extra faciliteiten buiten op het terrein van voetbalclub RKTVC gerealiseerd. Er is onder meer een grote tent geplaatst. © Foto Raphael Drent

Bushido sport buiten in enorme tent: ‘Online ging best goed, maar hier word ik toch gelukkiger van’

TIEL Sportscholen zitten voorlopig nog dicht. Het Tielse Bushido heeft echter een uitweg gevonden voor zijn leden: buiten sporten onder een afdak.

Sinds een jaar gebruikt Bushido voor survivaltraining en bootcamp een lap grond op het terrein van voetbalclub RKTVC. ,,Gelukkig maar’’,  beseft Jos van Toorn van de sportschool, ,,anders hadden we nu geen kant op gekund.

Buiten heeft Bushido nu alle ruimte. Er is zelfs een luxe, open tent van 100 vierkante meter geplaatst om te kunnen sporten als het weer minder is. ,,En die kans bestaat, want het plan is om de tent tot eind oktober te laten staan’’, aldus Van Toorn.

Voor de tent is toestemming gevraagd aan de gemeente. Met een versnelde procedure is het plan van Van Toorn goedgekeurd in samenspraak met de Veiligheidsregio.  

Gelukkig

Van Toorn is blij dat hij de leden weer recht in de ogen kan aankijken tijdens de les. ,,Via Zoom ging het online ook best goed, maar hier word ik toch gelukkiger van. Het is goed om iedereen weer te zien. Leden zij ook blij dat ze weer mogen. De lessen zitten meteen lekker vol.’’

Desondanks worden de richtlijnen van RIVM strikt gehanteerd, belooft Van Toorn. ,,Ik ga niet de hele tijd politieagentje spelen, verwacht ook een stukje eigen verantwoordelijkheid, maar je ziet ook wel dat mensen bewust zijn. En wij attenderen tijdens de lessen heel geregeld op de anderhalve meter.’’

Op het buitentrerrein zijn extra stootzakken opgehangen.
Volledig scherm
Op het buitentrerrein zijn extra stootzakken opgehangen. © Foto Raphael Drent

Dat betekent wel dat er voor instructeurs soms een creatieve uitdaging ligt. ,,Vanavond ook. Dan is de stootzaktraining en daar komt 24 man op af. We hebben twaalf zakken hangen, daar hebben we woensdag nog voor aangebouwd. Het betekent dat we de groep continu splitsen. De ene helft is dan bezig op de stootzak, de andere helft bijvoorbeeld met buikspieroefeningen op de grond. Bij de wissel is het belangrijk dat ieder aan zijn eigen kant van de zak blijft.’’

‘Fitness in juni’

Ook andere sportclubs in het land maken gebruik van tenten. Partytenten blijken geliefd. ,,Mensen zijn heel vindingrijk”, zegt een woordvoerder van Branchevereniging NL Actief. Daar hopen ze dat met een aangescherpt protocol voor binnensporten de regering toch nog over de streep te trekken om eerder open te kunnen dan 1 september. 

Binnen sporten is nog niet toegestaan omdat bij het zweten vloeistofdeeltjes vrijkomen die het virus in de lucht kunnen verspreiden. In Duitsland zijn de sportscholen wel weer geopend. Fitnessketen BigGym klaagt de Nederlanse Staat aan in een kort geding dat op 20 mei behandeld wordt. Het bedrijf eist dat de branche per 1 juni weer open mag en verwijst naar het coronaprotocol dat de branche al heeft opgesteld om veilig te sporten.