Kersen plukken met een ladder in Beusichem
Volledig scherm
Kersen plukken met een ladder in Beusichem © William Hoogteyling

De kers als reddingsboei in barre tijden

BLOGGeen Fruitcorso, geen Appelpop, geen Bloesemwandeltocht en ook al geen Landgoedfair. Maar gelukkig; zaterdag kwam bij onze redactie in onze digitale brievenbus een gelukzalig bericht binnen: op Hemelvaartsdag gaat de kersenverkoop van start bij de Kersenwinkel in Wadenoijen.

Quote

Gelukkig heeft het coronavi­rus geen vat gekregen op de bloesem en aansluiten­de vruchtvor­ming in de Betuwse boomgaar­den

Eric Wijnacker
Rivierenland blogt
Journalisten van de redactie Rivierenland van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Eric Wijnacker

Eric is journalist in Wageningen en omgeving. Hij is er geboren en getogen. Wat je noemt een echte Waogeninger.
Klik voor eerdere blogs.

In deze barre tijden  - want dat blijven het, gezondheid gaat uiteraard voor alles  - zijn  er maar weinig zaken waar je op mag rekenen. Maar gelukkig heeft het coronavirus geen vat gekregen op de bloesem en aansluitende vruchtvorming in de Betuwse boomgaarden. We mogen er toch op uit, al is het met inachtneming van die anderhalve meter afstand, om binnenkort in ieder geval het zomerse geluk van de kers te mogen proeven. 

Het maakt vanzelfsprekend niet alles goed, er zijn belangrijker zaken in het leven, maar we zijn allemaal op zoek naar zonnestraaltjes. Dat blijkt uit de grote interesse voor de drive-thru voor verse Betuwse waren bij de Oude Duikenburg in Echteld en de drive-in voor aardbeien langs de Randweg in Geldermalsen.

De kers is voor mij, zelfs nog meer dan de aardbei, de koningin van het zomerse fruit. Als tiener - ja, dat is ‘even’ geleden - heb ik ze zelf nog geplukt. In echte hoogstambomen op een houten ladder, toen heb ik geleerd waarom je daar op klompen die kersen moet plukken. Op die houten trapsporten hou je het op  die trendy gympies met dunne zolen. niet lang vol.

Vanaf hemelvaartsdag worden er kersen uit de Betuwse kas verkocht, twee weken later zijn de in de openlucht gegroeide kersen pluk- en eetrijp. Ik heb er zoveel zin in dat ik ze bijna zelf weer zou gaan plukken. Gelukkig hoef ik geen anderhalve meter afstand tot de kers te houden.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement