Volledig scherm
Tiel. © Foto Jan Bouwhuis

Dertien insprekers tijdens avond over Tielse bezuinigingsplannen

TIEL - Dertien insprekers hebben zich gemeld voor de inspraakavond over de Tielse bezuinigingsplannen. Donderdagavond geven zij hun mening over in totaal zeven onderwerpen.

Het gaat daarbij onder meer om bezuinigingen op Appelpop, het Fruitcorso, de sport en de stadsbeiaardier. Per persoon is er een inspreektijd van maximaal vijf minuten. Het inspreekmoment vervangt de mogelijkheid om in te spreken bij de vergadering van de raadscommissie op 20 juni en de raadsvergadering op 26 juni. Bij die laatste vergadering buigt de gemeenteraad zich over de bezuinigingsvoorstellen van het stadsbestuur.

Ruim 2 miljoen besparen

Tiel moet in de toekomst jaarlijks 2 tot 2,5 miljoen euro uitsparen. Om opbrengsten en uitgaven dichter bij elkaar te brengen, gaat onder meer de ozb met 7,5 procent omhoog en wordt er anderhalve ton gekort op het cultuurbedrijf.

Onder meer de Vereniging Oudheidkamer Tiel en Omstreken heeft aangegeven te zullen inspreken. De vereniging springt in de bres voor stadsbeiaardier Wim Ruitenbeek die dreigt te worden ontslagen. Dat zou negatieve gevolgen hebben voor het onderhoud aan het carillon in de Sint Maartenskerk. De Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-Vereniging heeft een brief gestuurd met een pleidooi aan de gemeenteraad niet in te stemmen met het wegbezuinigen van Ruitenbeek. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement