Volledig scherm
PREMIUM
Volksdansclub IGRA, met Inge Boerma (met rode broek ). © Foto Raphael Drent

Een werelddans is iets anders dan de horlepiep

TIEL – De volksdanswereld heeft onterecht te maken met een enorm vastgeroest imago van oubolligheid, vindt voorzitter Inge Boerma-Tuttel van de Tielse vereniging voor internationale dans IGRA. Hier hebben de sirtaki en de polka jaren geleden al plaatsgemaakt voor internationale dans met een moderne twist. En toch zijn nieuwe leden meer dan welkom. 

Wie volksdans zegt, denkt aan accordeon, trekzakken, klederdracht, hoempapa en de klompendans. Ouderwetse, traditionele dansen, veelal beoefend door Nederlandse demonstratiegroepen en volksdansbewegingen, die daardoor al snel het predicaat oubollig en stoffig krijgen toebedeeld.

Deels begrijpelijk maar ook onterecht, vindt Boerma-Tuttel, zelf al 21 jaar kind aan huis bij de Tielse dansvereniging, vernoemd naar een Griekse dans en opgericht in 1978. Werelddans is volgens haar meer dan inhaken, ronddraaien en de handjes in de zij. De folklorestijl met verschillende bewegingen is veelzijdig en dat vertaald zich in meer aandacht voor werelddans en moderne dans uit een bepaald land.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement