Volledig scherm
Het Cruyff Court in Tiel. © Raphael Drent

Gemeente Tiel: Cruyff Court blijft voorlopig open

TIEL - Geld voor renovatie is er niet. Maar dat betekent niet dat het Tielse Cruyff Court op korte termijn sluit. Dat meldt de gemeente Tiel. Mogelijk bieden protestantse edellieden uitkomst.

Het speelveld aan de kruising van de Wadenoijenlaan en Teisterbaanlaan werd in 2008 aangelegd, maar met name het kunstgras is aan vervanging toe. En de kosten daarvan zijn van rekening voor Tiel, staat in de overeenkomst die de gemeente en Johan Cruyff Foundation sloten.

De gemeente verwacht dat halverwege 2020 de toekomst van het kunstgrasveldje duidelijk wordt. Uit een inspectie die de Cruyff Foundation hield in 2018, bleek dat het kunstgrasveld versleten is en moet worden vervangen. Ook de inrichting rondom het veldje moet op de schop, om veiligheid te garanderen en overlast te verminderen, concludeert de Cruyff Foundation. 

Ridderlijke Duitsche orde

Ook bij de gemeente is de status van het trapveldje bekend, alleen geld om het te renoveren is er niet. De gemeente onderzoekt daarom nu of het geld via externe financiers kan krijgen voor de opknapwerkzaamheden. 

Daarbij mikt de gemeente op onder meer op de Ridderlijke Duitsche orde, Balije van Utrecht. Deze eeuwenoude orde, die alleen bestaat uit protestantse edellieden, geeft wel vaker giften en ook het ontstane probleem in Tiel lijkt te passen binnen hun doelstellingen. Tevens gaat de gemeente het gesprek aan met de Tielse Uitdaging, een bedrijvennetwerk wat normaliter vooral stichtingen en verenigingen steunt. 

Ontmoetingsplek voor wijk

Het Cruyff Court heeft een belangrijke functie voor de wijk Tiel-West. Niet alleen wordt het door de jeugd volop gebruikt om gewoonweg te voetballen en sporten, maar worden er ook talloze activiteiten georganiseerd om de wijk in beweging te krijgen.

Daarnaast is het speelveldje ook een ontmoetingsplek voor de buurt. Verschillende wijkagenten kiezen de hotspot dan ook om op een laagdrempelige manier in gesprek te gaan met buurtbewoners.

Als het tot een renovatie komt, wil de gemeente ook een watertappunt plaatsen bij het pleintje plaatsen. Behalve drinkwater tijdens het sporten, moet het ook zorgen voor minder zwerfafval, wat nu ontstaat door achtergelaten frisdrankflesjes en blikjes.