Gouden idee gezocht om de Sint Maartenskerk te redden
TIEL - Wat moet er gebeuren met de Sint Maartenskerk in Tiel? Die vraag speelt steeds prangender op. De Protestantse Gemeente Tiel is naarstig opzoek naar een betere invulling van het gebouw om de lasten te kunnen dekken.
In 2015 nam de kerkgemeente die kampt met hoge lasten en dalende inkomsten het besluit om de Sint Maartenskerk af te stoten, evenals de kerk aan de Schaepmanstraat. Die laatste kerk staat nog altijd te koop. Het kerkbestuur zou de monumentale Sint Maartenskerk willen overdragen aan een stichting, om hem dan voor bijzondere vieringen terug te huren. Er zouden allerlei culturele activiteiten gehouden kunnen worden. Maar dit blijkt niet zo eenvoudig.
,,De gemeente Tiel heeft net een groot cultureel centrum ernaast gebouwd", zegt voorzitter van de kerkenraad Wim Wassink. ,,Het is de vraag of er wel voldoende animo voor is. Daarbij zijn er vrijwilligers nodig bij de activiteiten en als je het goed wilt exploiteren, moet je ook investeren in betere voorzieningen."
Wedstrijd
Recent deed de Tielse kerk mee aan de Steengoed Benutten Challenge, een soort wedstrijd van de provincie om oude gebouwen een nieuwe bestemming te geven. De kerk behoort echter niet tot de finalisten die verder uitgewerkt worden en er zijn volgens de gemeente Tiel, eigenaar van de toren van de kerk, geen verdere mogelijkheden binnen dit subsidieprogramma.
Een werkgroep houdt zich bezig met het vraagstuk, maar heeft vooralsnog niet de oplossing. Er is geprobeerd om de Stichting Oude Gelderse Kerken te interesseren om de kerk over te nemen, maar die kans wordt nu uiterst klein geacht. De werkgroep wil daarom zelf aan de slag om voor een hogere opbrengst te zorgen met andere doelgroepen en meer marktconforme huren.
Zo'n maatschappelijke functie kan financieel echter nooit uit, behalve als dit aan de achterkant met subsidie dichtgetimmerd wordt
Ruud van Dongen , Rentmeester Kantoor der Kerkelijke Goederen
,,In het algemeen wil een kerkbestuur graag een soortgelijke functie voor de kerk behouden", zegt rentmeester Ruud van Dongen van het Kantoor der Kerkelijke Goederen die ook bemiddelt voor de verkoop van de Schaepmankerk. ,,Zo'n maatschappelijke functie kan financieel echter nooit uit, behalve als dit aan de achterkant met subsidie dichtgetimmerd wordt. Dat is dan vaak de tijdelijke tussenoplossing."
Ombouwen tot appartementen of bedrijfsruimtes levert eerder succes op, aldus Van Dongen. ,,Maar dat doet de betrokkenen vaak ontzettend veel pijn. Als het enigszins kan wordt dan een lager bod geaccepteerd om de kerk te behouden."
Gezien de rode cijfers van de kerkgemeente moet er snel iets gebeuren, stelt Wassink. ,,We zijn aan het potverteren en dat is geen goed beleid. Tot nog toe kunnen we de activiteiten die we belangrijk vinden handhaven, maar het komende jaar moeten we nadenken of we daar niet in moeten snijden."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer