'Ik hoop dat het je smaakt, maar ruim je zooi wel op'

het virus en ikDoor de coronapandemie zijn mensen aan huis gekluisterd. Wat nu? Bart van den Berg weet het: Doe iets terug, voor het milieu.

Volledig scherm
© Foto Raphael Drent

'Ik liep laatst met de hond een blokje om en wist bijna niet wat ik zag. Mensen worden verzocht veel thuis te blijven, maar de stad lijkt er alleen maar viezer op te worden.’’

Tielenaar Bart van den Berg is de voorman van Tiel Tip Top, een vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor een schonere stad. In groepsverband opschoonacties houden, is er in tijden van corona niet bij. ,,Normaal staan we voor een schoner en socialer Tiel'', zegt Van den Berg. ,,Dat sociale aspect kunnen we nu even vergeten, dus dan leggen we de focus maar op het schone.’’

Het doet Van den Berg dan ook pijn om te zien dat er mensen zijn die compleet lak hebben aan de boodschap die Tiel Tip Top tracht te verspreiden. ,,Wat je echt terugziet in het straatbeeld is dat mensen eten afhalen en hun zooi overal maar neergooien. Op een parkeerplaatsen verspreid door de stad bijvoorbeeld.''

Quote

Wat je echt terugziet in het straat­beeld is dat mensen eten afhalen en hun zooi overal maar neergooien.

Van den Berg ruimde er vier dagen geleden één helemaal op, om nu te constateren dat hij opnieuw kan beginnen. ,,Ze rijden door de Drive, mogen daar niet op de parkeerplaats eten, rijden dus naar een ander plekje en laten alle troep achter. Milkshake-bekers, frietzakken.”

Ruim je zooi gewoon op

Tegen die mensen zou hij willen zeggen: ,,Ik hoop dat het je smaakt, maar ruim je zooi gewoon op. Thuis of onderweg in een prullenbak. Kom op. Heb je geen idee hoe dat moet; contact ons, we leren het je met alle liefde!”

Van den Berg houdt zich strikt aan de richtlijnen van het RIVM, maar weet ook dat alleen of met een familielid afval van straat afhalen gewoon kan. ,,Haal je meteen even een frisse neus.”

Waar Tiel Tip Top normaal taarten uitdeelt aan ruimende groepen, wordt dat initiatief nu in het klein voortgezet. Wie een video of foto post van zijn actie met de hashtag #TielTipTop kan door de organisatie getrakteerd worden op TielTipTop-Tompoucen. ,,Als je je toch verveelt, doe dan gewoon eens iets terug, voor het milieu bijvoorbeeld!”