Volledig scherm
PREMIUM
De vermeende foto waar Siem Nieuwenhuijse naar nu blijkt níét op staat. © Fotograaf onbekend/Regionaal Archief Rivierenland

Je krijgt het niet verzonnen

BlogSoms maak je van die verhalen dat je denkt: je krijgt het niet verzonnen. Zoals afgelopen week, toen we het verhaal achter de ‘foto van Siem’ ontrafelden, die meedingt naar een plekje in de landelijke tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's.

Rivierenland blogt
Journalisten van de redactie Rivierenland van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Volledig scherm
Redacteur Joni van Essen © Rutger Van Der Zalm / De Gelderlander
Quote

Extase-fa­se één: we komen erachter dat Siem, 86 jaren jong, nog onder ons is. Én dat hij zijn verhaal wil doen. Gevolgd door een ‘teleurstelling', om in de bewoordin­gen van Siem te spreken: hij ís dat jongetje op de foto helemaal niet.

Uit tientallen beelden koos het Gelderse publiek de foto en het verhaal van Siem Nieuwenhuijse. We zien twee jongetjes langs de spoorlijn bij Tiel. Eentje, hij zal rond de twaalf jaar zijn, kijkt ietwat desolaat in de camera. Na vijf jaar oorlog staan ze klaar voor hun aansterkreis naar Zweden. Siem is onderweg naar het gezin Gustafsson in Orsa, staat in de beschrijving.

Extase-fase één: we komen erachter dat Siem, 86 jaren jong, nog onder ons is. Én dat hij zijn verhaal wil doen. Gevolgd door een ‘teleurstelling', om in de bewoordingen van Siem te spreken: hij ís dat jongetje op de foto helemaal niet.

Ik praat ruim een uur met hem. Het verhaal is wel het zijne. Met een meisje waar hij in Zweden mee optrok, heeft hij nog altijd contact. En hij krijgt in Zweden het vliegvirus te pakken. Siem zou straaljagerpiloot worden en daarna decennia voor KLM vliegen.

Hoe zijn verhaal onder de foto komt, weet hij niet. Maar hij heeft iets bijzonders. Ik krijg een foto van een groep mensen voor het station in Tiel. In het midden staat een jongen, twaalf jaar, mét naambordje maar zonder petje. Het is Siem, naast zijn moeder, op de dag van zijn vertrek naar Zweden.

Toevallig! Net als dat de Zweden-reis zijn toekomst bepaalde. ‘Ach, mijn leven hangt van toeval aan elkaar', zei Siem nonchalant tegen me. Inderdaad: je krijgt het niet verzonnen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement