Onthulling van het kunstwerk in de kringloopwinkel in Tiel
Volledig scherm
Onthulling van het kunstwerk in de kringloopwinkel in Tiel © William Hoogteyling

Kunstwerk kringloopwinkel:
‘Dit kunstwerk hóórt hier gewoon’

TIEL - Sinds afgelopen weekend prijkt een lichtkunstwerk, gemaakt van afgedankte plastic voorwerpen, op de gevel van kringloopwinkel Secunda in Tiel. Een ontwerp van Tielse kinderen.

Zoals elke zaterdagmiddag is het druk bij de winkel aan de Tielse Spoorstraat. De glazen toegangsdeuren zwiepen onophoudelijk open en dicht en menige klant kijkt bij het passeren even nieuwsgierig omhoog. Aan de voorgevel, schuin boven de ingang, wappert een oranje doek die provisorisch over een raadselachtig object is gedrapeerd. 

Halve cirkel van belangstellenden

Als rond vier uur burgemeester Hans Beenakker de microfoon pakt om uit te leggen wat er gaat gebeuren, vormt zich een halve cirkel van belangstellenden. Even later wordt -zeven man sterk- het kleed verwijderd en klinkt bewondering voor het onthulde kunstwerk.

Het werkstuk draagt de naam Magic Garden, en die naam dekt de lading. Het is een kleurrijk feest van verlichte bloem- en plantmotieven, vervaardigd uit gebruikt plastic dat grotendeels uit de kringloopwinkel afkomstig is. 

Hergebruik van goederen

Het idee is van de Tielse kunstenares Gera van der Leun. Kinderen van plaatselijke basisscholen maakten het ontwerp. Uitgangspunten waren circulariteit en hergebruik van goederen. De lampjes branden op zonne-energie.

,,De zaak heeft nogal wat voeten in de aarde gehad”, vertelt Van der Leun. ,,Het object was twee jaar geleden al klaar en zou een plekje krijgen aan de achterkant van het Kruidvat aan de Gasthuisstraat. Maar op het laatste moment stak de eigenaar van het pand er een stokje voor en ging de Magic Garden in de opslag.” 

Op de gevel

Recentelijk kwam Secunda’s bedrijfsleider Robert Vreeswijk met het voorstel om het een plekje te geven op de gevel van zijn winkel. De initiatiefneemster was enthousiast. ,,Daar hóórt het gewoon”, zegt ze.

In de onthulling ziet Vreeswijk ook een mooie gelegenheid om stil te staan bij de overname van Secunda door de Stichting 2Switch op 1 januari jongstleden, een non-profit organisatie met twaalf vestigingen in de provincies Gelderland en Overijssel. 

Terugloop van inkomsten

Aanleiding was terugloop van inkomsten bij de Tielse winkel. De samensmelting zal dit jaar geleidelijk plaatsvinden. Secunda telt momenteel 10 fte aan betaalde krachten en er zijn circa 120 vrijwilligers actief. In die aantallen zou niet gesneden worden.

Gera van Leun.
Volledig scherm
Gera van Leun. © William Hoogteyling

Gera van der Leun, kunstenaar: ‘Kom eens ‘s avonds kijken’

,,Ik vond het even spannend om te zien of het werk op dit gebouw tot zijn recht komt, maar ik ben helemaal gerustgesteld want het hangt hier prachtig”, zegt de bedenkster direct na de onthulling.
,,Het was een geweldige ervaring om dit met de kinderen te maken. Van elke deelnemende basisschool kwamen er twee. Drie middagen hebben ze zitten knippen en snijden in het plastic. De bloemen die ze maakten vormden een soort sprookjestuin, zeker nadat de lampjes er in waren gemonteerd.”
Ze vindt het jammer dat de onthulling plaatshad bij daglicht. ,,De mensen moeten ook ‘s avonds eens komen kijken, dan is het nóg mooier.”

Jan, Aloka en Finn, bezoekers.
Volledig scherm
Jan, Aloka en Finn, bezoekers. © William Hoogteyling

Jan, Aloka en Finn, bezoekers: ‘Gevel vraagt om méér kunst’

Het zijn trouwe klanten van de kringloopwinkel, Jan van den Berg, vriendin Aloka Liefrink en zoon Finn. ,,Vooral snuffelen in de boekenvoorraad vind ik heerlijk”, zegt de Belgische.
Ook vandaag heeft ze weer een paar mooie exemplaren voor een klein prijsje kunnen scoren. ,,Het fenomeen kringloopwinkel is in haar land minder bekend dan hier”, vertelt ze.
,,Ik vind het een geweldig concept.” Het kunstwerk noemt het drietal ‘vrolijk en uitnodigend’. ,,Het nodigt uit om er langer naar te kijken. Wat is er allemaal in verwerkt?”
De rest van de gevel vinden ze nog een beetje kaal. ,,Die vraagt om meer van dit soort kunstprojecten.”

Robert Vreeswijk, bedrijfsleider Secunda in Tiel.
Volledig scherm
Robert Vreeswijk, bedrijfsleider Secunda in Tiel. © William Hoogteyling

Robert Vreeswijk, bedrijfsleider: ‘Het past helemaal bij ons’

,,Het object fleurt niet alleen onze gevel op, het past ook helemaal in de filosofie van ons bedrijf”, is de reactie van de gastheer van vanmiddag.
,,Ik weet niet waar het beter zou kunnen hangen dan hier.” Hij noemt het werk een ‘mooi voorbeeld van hergebruik’ en roemt het project omdat de totstandkoming ‘bijdraagt aan de bewustwording bij kinderen’.
Vreeswijk, die drie jaar bij Secunda werkt, doet regelmatig rondleidingen. ,,Aanvragen komen uit alle hoeken, van basisscholen tot de dames van de Rotary-club.”
De totstandkoming van de Magic Garden is ongetwijfeld een mooie aanvulling op zijn verhaal.