Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

OM wil 84.175 euro van Tielse politiemol

ARNHEM/TIEL - De 22-jarige politiemol die is veroordeeld voor het lekken van politie-informatie naar criminelen, moet 84.175 euro illegaal verdiend geld terugbetalen. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag in Arnhem geëist tegen Mehmet A. uit Tiel, die afgelopen maart 45 maanden cel en 8 jaar beroepsverbod opgelegd kreeg. A. werkte als arrestantenwacht in Amsterdam.

De verdachte gaf zelf toe aan zeker 50 personen informatie te hebben gegeven. Op hun verzoek raadpleegde hij de politiesystemen, in ruil voor honderden euro’s. Het Openbaar Ministerie geloofde aanvankelijk dat hij er meer dan 7 ton mee heeft verdiend. Inmiddels komt het OM tot een veel lagere berekening van het bedrag dat met zekerheid als illegale verdienste kan worden vastgesteld.

Zo is nu met een lager tarief dan eerst gerekend: van 250 euro per antwoord op criminele vragen. Ook is het aantal keren dat het tarief gerekend is naar beneden bijgesteld, omdat niet elk contact dat er met een crimineel was, ook steeds een nieuwe informatielek betekende.

De rechtbank doet uitspraak op 13 augustus.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement