In de Waaldijk nabij Dodewaard worden enkele gangen van een bever uitgegraven.
Volledig scherm
In de Waaldijk nabij Dodewaard worden enkele gangen van een bever uitgegraven. © Waterschap Rivierenland.

Overlast bevers: Waterschap gaat de dieren doden als ‘laatste optie’

TIEL - Waterschap Rivierenland gaat bevers doodmaken als dat echt niet anders kan. Dit omdat de bevers holen in dijken en dammen graven, die ‘schade en risico's’ kunnen veroorzaken. 

Er leven zo'n 1.000 bevers langs de grote rivieren in het werkgebied van Waterschap Rivierenland. Dijken worden ondergraven en bij dammen in sloten ontstaat wateroverlast, zegt het waterschap. ‘Het is aan de waterschappen om deze risico’s te beperken. Om dat zo goed mogelijk te doen, rekening houdend met de beschermde status van de bever, is een nieuw beverprotocol vastgesteld’.

Het doden van bevers is volgens het waterschap ‘een laatste optie’. Eerst worden andere maatregelen geprobeerd, zoals het weghalen van planten en het dichten van gangen en dammen, zodat de locatie minder aantrekkelijk wordt voor de dieren. In de Waaldijk bij Dodewaard zijn al gangen van bevers uitgegraven. 

Hoogwatervluchtplaatsen

Het Waterschap dringt erop aan bij Rijkswaterstaat om hoogwatervluchtplaatsen te creëren voor bevers: begroeide verhogingen in het landschap waar bevers beschutting kunnen zoeken. Zo hebben de dieren bij hoogwater op de rivieren een alternatief voor het graven van holen in dijken.