Volledig scherm
Foto ter illustratie © Gerrit van Loon

Paardenliefhebbers in Tiel in de stress om strenge regels voor rijbakken

TIEL - Paardeneigenaren in Tiel maken zich flink druk om een nieuwe regel die Tiel wil invoeren voor de buitenbakken met zand waarin vaak geoefend wordt met de paarden. Tiel wil onder meer lichtmasten verbieden bij de paardenbakken. 

Casper de Kok kan er met zijn hoofd niet bij. ,,Bij Tiel-West staat een hele grote lichtmast met een ‘m’ erop. Dat mag wel, maar paardenliefhebbers mogen geen lichtmasten neerzetten. Elke sportvereniging heeft gigantische masten staan, maar wij mogen dat niet.’’ De Kok, voorzitter van Paardensportvereniging de Roskam in Tiel is in het geweer gekomen tegen nieuwe regels voor het Tielse buitengebied. 

Nieuwe regels bezorgen manege problemen

Het bestemmingsplan buitengebied moet opnieuw worden vastgesteld en daarin komt voor het eerst ook nadrukkelijk aandacht voor wat wel en niet mag als het gaat om de buitenbakken. En die regels vormen een probleem, stelt De Kok vast in een brief aan de Tielse politiek.  

Volgens die nieuwe regels is de bak van de Roskam immers veel te groot. ,,Nu lijkt het er inmiddels op dat verschillende politieke partijen door hebben hoe raar deze regel is. Voor ons lijkt het goed te komen.’’ De Tielenaar houdt echter zijn hart vast voor de vele paardeneigenaren die zelf een rijbak hebben in het buitengebied. ,,Ik hoop dat het voor hen ook goed komt.’’

Quote

Het gekke is: iedere sportvere­ni­ging mag masten plaatsen van 18 meter. Maar de paarden­sport mag straks maar maximaal vier meter.

Casper de Kok

'Draaien de paardensport de nek om’

Alle buitenbakken zijn ooit zonder vergunning aangelegd, er waren immers geen regels voor. De nieuwe bepalingen betekenen dat vrijwel iedereen die nu een buitenbak heeft liggen, in overtreding is. Eigenaren moeten dan een vergunning aanvragen.  Lida Vastenburg is een van de mensen die zo'n buitenbak aan huis heeft. Ook zij maakt zich druk om de regels. ,,Hiermee draaien ze de paardensport de nek om.’’

In het nieuwe bestemmingsplan staan strenge regels over de plek en de grootte van de bakken. Daarnaast mogen er vanwege lichtvervuiling geen lichtmasten bij de buitenbakken komen. ,,Maar als je op een dag als vandaag na 4 uur wilt gaan rijden, dan heb je gewoon licht nodig‘’, zegt De Kok.

,,Bij mij in de straat liggen zo acht bakken, waarvan er drie verlichting hebben. Het gekke is: iedere sportvereniging mag masten plaatsen van 18 meter. Maar de paardensport mag maar maximaal vier meter.’’ Ook Vastenburg vindt de regel onbegrijpelijk. ,,Ik gaf veel les en dat kan vaak alleen in de avonden. Met de nieuwe regels kan dat niet meer. Ik verwacht eigenlijk van de politiek dat ze dit wijzigen.’’   

Onrust bij paardenliefhebbers

De Kok merkt duidelijk onrust bij paardenliefhebbers. ,,Ik kan me best voorstellen dat een lichtmast overlast kan geven. Maar zeg dan dat iedereen na 10 of 11 uur de lichten uit moet doen. Mensen wonen juist in het buitengebied omdat ze daar de ruimte en de mogelijkheden hebben.’’

De Kok baalt ook dat hij niet heeft kunnen inspreken bij bewonersbijeenkomsten over het bestemmingsplan buitengebied. ,,Dat gesprek moest over, maar daarbij zijn alleen de mensen uitgenodigd die alleen de eerste keer aanwezig waren.’’ Ook Vastenburg meent dat er veel fout is gegaan. ,,De huidige politiek is juist gefocust op participatie. Maar hierover is met niemand van ons gesproken.’’ Volgende week woensdag bespreekt de gemeenteraad het bestemmingsplan. 

  1. Drie oorlogsfoto's Rivierenland in de race voor landelijke tentoonstelling, keuze van de Commissaris sneuvelt

    Drie oorlogsfo­to's Rivieren­land in de race voor landelijke tentoon­stel­ling, keuze van de Commissa­ris sneuvelt

    TIEL/ZOELEN/CULEMBORG - Van de jonge Siem die op de trein naar Zweden wacht tot de Culemborgse synagogekoster die weer opduikt: ook in Rivierenland zijn bijzondere oorlogstaferelen vastgelegd. Drie ervan zijn nog in de race voor een plekje in de tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's. Opvallend: de keus van Commissaris van de Koning John Berends, de Tielse ‘puinexpres’, is gesneuveld in de publieksronde.