Volledig scherm
inbraak, foto ter illustratie © Shutterstock

Risico op inbraak hoog in centra van Tiel, Geldermalsen en Culemborg

TIEL - In Tiel, Geldermalsen en Culemborg moeten centrumbewoners extra alert zijn. Bij hen is het risico op een inbraak hoog, zo blijkt uit de ‘boevenradar’ van verzekeraar Interpolis.

De InbraakBarometer van verzekeraar Interpolis voorspelt het risico op inbraken per postcodegebied. De politie volgt de zogeheten boevenradar met veel interesse en heeft contact met Interpolis over de uitkomst van de voorspellingen.

Bewoners van de binnenstaden in de regio moeten extra alert zijn als ze op vakantie gaan. Een extra check van de beveiliging van hun huis kan geen kwaad. De kans dat hun woning ongewenst bezoek krijgt, is groot. Dat valt op te maken uit de deze week geïntroduceerde InbraakBarometer van verzekeraar Interpolis.

De zomervakantie is bij uitstek een periode waarin inbrekers massaal op pad gaan. De InbraakBarometer van Interpolis legt haarfijn bloot waar de kans op een woning-inbraak het grootst is De verzekeraar waarschuwt dat het om een voorspelling gaat en niet om exacte weerspiegeling van de realiteit.

Risico

Een gebruiker van de app tikt de viercijferige postcode in en de barometer schat op een schaal van één tot tien het risico op een inbraak voor de komende vijf dagen. De voorspelling is onder meer gebaseerd op het aantal inbraken of pogingen in de laatste drie maanden en de samenstelling van een wijk.

Het inbraakrisico wordt door Interpolis weergegeven in een cirkeldiagram die een score tussen 1 en 10 (zeer hoog risico) toont. In het centrum van Tiel ligt het risicocijfer op 7. In Geldermalsen en Culemborg is dat zelfs een 8. In de Lekstad scoren ook de wijken Terweijde en Nieuwstad een 8. Ook inwoners van Opheusden doen er goed aan alert te blijven. Als enige kern van de gemeente Neder-Betuwe heeft het dorp Opheusden te maken met een hoog risicocijfer: 7.

Quote

Mensen worden extra alert en zijn eerder bereid maatrege­len tegen woningin­braak te nemen als ze weten dat de kans op een inbraak in hun wijk groter is

Ronald van der Leeden, Politiewoordvoerder

De politie volgt de resultaten van de InbraakBarometer op de voet, zegt woordvoerder Ronald van der Leeden. ,,De tool kan een goede preventieve werking hebben. Mensen worden extra alert en zijn eerder bereid maatregelen tegen woninginbraak te nemen als ze weten dat de kans op een inbraak in hun wijk groter is.”

In de afgelopen jaren is in Rivierenland een dalende trend te zien als het om inbraken gaat. Terwijl Tiel in 2013 nog de landelijke koploper was als het gaat om het aantal inbraken per 10.000 inwoners. Na die piek werden diverse politieacties ingezet om het tij te keren. ZO ging de politie op snelwegen in de regio actief op zoek naar auto's van ‘bekenden’. Ook met de inzet van buurtpreventie daalden de inbraakcijfers. 

Volledig scherm
Inbraak overval woningen inbreker © shutterstock
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement