Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

‘Stop met openlijke steun aan Digitale Stad’

TIEL De gemeenten binnen de Regio Rivierenland moeten ophouden om Digitale Stad voor te trekken bij het glasvezelproject. Dat stelt de andere aanbieder, Glasvezel Buitenaf, in een brief aan de gemeenten en aan het samenwerkingsverband Regio Rivierenland.

Met de uiterste aanmelddatum in zicht heeft Glasvezel Buitenaf een brief op poten gestuurd naar de gemeenten omdat er ‘een grens is overschreden’ door alle ‘onjuistheden’. ‘Er wordt een verkeerde voorstelling van zaken gegeven’, stelt het bedrijf. 

Directe aanleiding voor de brief is de beantwoording van raadsvragen in Culemborg, waar onder meer gemeld wordt dat Glasvezel Buitenaf andere voorzieningen treft dan concurrent Digitale Stad. Niet waar, stelt Glasvezel Buitenaf: beide bedrijven leggen kabels tot in huis bij degenen die zich hebben en aangemeld en bij de rest  langs de weg. 

Voorkeur voor Digitale Stad

De gemeenten in Rivierenland hebben er nooit een geheim van gemaakt een voorkeur te hebben voor Digitale Stad, omdat het aanbod van deze aanbieder het dichtst in de buurt komt bij hun wens. Deelnemers kunnen gratis breedband krijgen mits ze binnen twee maanden een abonnement afsluiten, en anders betalen ze 250 euro. Bij Glasvezel Buitenaf is dat 1000 euro ineens of 12,78 euro per maand. 

Quote

We hebben vooralsnog alle vertrouwen dat er positief gereageerd wordt door de gemeenten, anders gaan we ons beraden

Glasvezel Buitenaf

Glasvezel Buitenaf verwijt de Regiogemeenten dat ze zijn afgestapt van hun principe ‘gratis glasvezel voor iedereen’ zonder dat ze dat duidelijk hebben gemeld. De bedoeling was dat elk huishouden gratis aangesloten zou worden, ook degenen die niet in eerste instantie meedoen. In de praktijk betalen inwoners die aanmelden zonder abonnement 250 euro. Wie zich later pas aanmeldt, moet extra betalen omdat er dan ook extra aanlegkosten worden gemaakt, liet Digitale Stad al eerder weten.

Glasvezel Buitenaf ziet de promotie van de Regiogemeenten als oneigenlijke staatssteun en wil dat ze daarmee stoppen. Ook wil de onderneming een rectificatie van de beantwoording van de raadsvragen. Wat er gebeurt als de gemeenten de noodzaak daarvan niet invullen, daar wil de woordvoerder nog niet op ingaan. ,,We hebben vooralsnog alle vertrouwen dat er positief gereageerd wordt door de gemeenten, anders gaan we ons beraden.’’

Glasvezel Buitenaf heeft in West Maas en Waal voldoende inschrijven om te beginnen met aanleg, maakte het bedrijf onlangs bekend. In de rest van Rivierenland kunnen belangstellenden zich tot 17 juni inschrijven. In Neder-Betuwe staat de teller tot nu toe op 19 procent, in het deelgebied West Betuwe, Tiel en Culemborg op 18 procent en in Zaltbommel en Maasdriel op 17 procent. 

Digitale Stad meldt dat het 27 procent van de bewoners van het buitengebied heeft weten te trekken tot nog toe. Deze onderneming sluit de aanmeldtermijn op 12 juni. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement