Volledig scherm
© ANP

Tiel verbiedt lachgas in binnenstad

TIEL – Vanaf woensdagavond is het gebruik van lachgas in de Tielse binnenstad officieel verboden. Als het aan burgemeester Hans Beenakker ligt, stelt de raad dan de Algemene Plaatselijke Verordening vast.

Met deze maatregel wil Tiel handhavers vooral handvatten geven om bij hinder, ordeverstoring of gevaar voor de verkeersveiligheid in te kunnen grijpen. Lachgas is in Nederland legaal, wat optreden tegen het gebruik ervan moeilijk maakt. De lachgaspatronen zijn vrij verkrijgbaar en worden onder meer gebruikt in slagroombussen.

Legaal alternatief voor alcohol

In het uitgaanscircuit worden tegenwoordig steeds vaker lachgasballonnetjes verkocht. Het is op dit moment nog een legaal alternatief voor alcohol en zorgt bij het inhaleren voor een lichte roes, die hooguit vijf minuten duurt.

Het gebruik van lachgas is straks niet in heel Tiel illegaal, omdat de gemeente dat op dit moment simpelweg niet kan handhaven. In het centrum is het verkopen, in bezit hebben en gebruiken van lachgas straks wel verboden.

De gemeente houdt er rekening mee dat het verbod mogelijk komt te vervallen, als het iemand besluit ermee naar de rechter te stappen. Dit is naar aanleiding van andere lachgasverboden – in Nederland nog niet eerder gebeurd.