Volledig scherm
De politie bij een van de garages aan de Oude Medelsestraat in Tiel. © Foto Raphael Drent

Tielenaren vast in grote drugszaak die begon met 3 doden in drugslab

TIEL - De politie heeft vanochtend twee mannen van 37 en 38 jaar uit Tiel aangehouden omdat ze onderdeel zouden uitmaken van een criminele organisatie. De groep zou op grote schaal synthetische drugs verhandelen.

Een 18-jarige man, de zoon van de 37-jarige verdachte, werd eveneens aangehouden. ,,Hij werd gearresteerd omdat hij zich bemoeide met de arrestatie van zijn vader’’, laat een politiewoordvoerder desgevraagd weten.

Ook werden vandaag een 62-jarige man uit Culemborg en een 59-jarige man uit Geffen aangehouden. Er zijn vier woningen doorzocht, volgens de politiewoordvoerder de woningen van de verdachten. Tevens zijn drie auto- en garagebedrijven uitgekamd, waarvan twee in Tiel.

De bedrijven zitten schuin tegenover elkaar aan de Oude Medelsestraat, ter hoogte van de Polderweg. Bij een van de drie bedrijven is al amfetamine gevonden: onduidelijk is of de vondst in Tiel is gedaan.

Volgens een buurtbewoner werd vier jaar geleden bij één van de Tielse bedrijven een hennepkwekerij gevonden. In januari 2015 werd na een vondst van een kwekerij met 1.600 planten aan de Oude Medelsestraat een 49-jarige Tielenaar opgepakt. De politie ontdekte de kwekerij destijds na melding van een inbraak in een bedrijfspand.

Drugslabs en opslag opgerold

Volledig scherm
Het andere garagebedrijf aan de Oude Medelsestraat werd ook doorzocht in een groot drugsonderzoek. © Foto Raphael Drent

Van het netwerk zijn eerder al twee drugslabs opgerold. Dat gebeurde in het Noord-Brabantse Esch en het Belgische Hechtel-Eksel. In dat laatste lab, dat op 29 januari van dit jaar werd ontdekt, werden toen drie dode mannen gevonden die vermoedelijk als laborant aan het werk waren.

Ze waren door koolmonoxidevergiftiging om het leven gekomen. In het Zeeuwse Rilland werd een opslagplaats opgedoekt.

Eerder werden in hetzelfde onderzoek naar het drugsnetwerk al twaalf aanhoudingen verricht: acht verdachten van die arrestatiereeks zitten nog vast. 6 november werd een 20-jarige man in Nieuwerkerk opgepakt, 26 november werden een 22-jarige man uit Steenbergen, een 19-jarige man uit Renesse en een 70-jarige inwoner van Almere aangehouden. Op negen adressen werden die dag doorzoekingen gedaan.

Internationale actie

De Federale Gerechtelijke politie in Antwerpen doorzocht op 27 november met behulp van de Nederlandse politie de zaken van drie juweliers in de Diamantbuurt. Daarbij werden meerdere goederen in beslag genomen.

Volledig scherm
Het drugslab in Hechtel-Eksel. © Politie
Volledig scherm
© Foto Raphael Drent