Vreemde ogen zijn een vertrouwd gezicht tijdens de examenperiode
TIEL - Het is niet het leukste werk. Lang stilzitten, maar wel ogen en oren goed open houden. Ook de afgelopen weken maakten scholen gebruik van externe surveillanten die opletten of er niet gespiekt wordt.
Hij was al twee jaar met pensioen, toen Leen Hofman (67) in maart van dit jaar het telefoontje kreeg van het Lingecollege uit Tiel. Ze waren op zoek naar oud-docenten die bij de examens wilden surveilleren. Zeventien jaar was hij er actief als leraar Nederlands en geschiedenis en als afdelingsleider. ,,Het leek me leuk om de sfeer te proeven, te zien wat er veranderd is, oud-collega's te ontmoeten."
Verhoging
Herhaaldelijk wordt hij onderbroken door docentes die hun oud-collega hartstochtelijk om de hals vliegen als ze hem ontwaren. De spontane ontmoetingen helpen hem door door de middag die voor hem ligt. ,,Drie uur. Ik vind het wel een zit", zegt Hofman. ,,Je kunt niets zeggen. Geen spelletje op je telefoon doen of iemand een appje sturen. We zitten op een verhoging, zodat we over iedereen heen kunnen kijken. Eén keer zag ik dat twee leerlingen oogcontact met elkaar zochten. Was een blik van mij voldoende om daar een einde aan te maken."
Volgens Rob Knoben maakte het Lingecollege in de surveillance dit jaar gebruik van drie oud-docenten. ,,We draaien vooral met eigen docenten. Dat voelt vertrouwd voor de leerlingen." Ook bij De Lingeborgh in Geldermalsen vinden ze een 'vertrouwd' gezicht in de gymzaal belangrijk. Er liepen bij de examens alleen eigen docenten rond als surveillant. Bewust, zegt directeur Ronald van der Vlies. ,,Het is voor de jongeren veel prettiger als ze opkijken en het gezicht van hun eigen leraar zien."
Toilet
Het Van Lodenstein College in Kesteren zette eigen leraren en vrijwilligers van buiten in. Voor een deel zijn dat mensen die dat al jaren doen, zegt een woordvoerder. ,,Verder is er in de weekbrief naar de ouders gevraagd om vrijwilligers." Zij delen het examen uit, begeleiden een scholier die nodig moet naar het toilet en houden in de gaten of alles ordelijk verloopt en niemand spiekt.
Bij het Koningin Wilhelmina College in Culemborg zijn de ouders tijdens de examenweken niet meer weg te denken. ,,Een docent heeft de leiding, maar de laatste acht jaar werken we ook met ouders", zegt een woordvoerder. ,,Dit jaar hadden we er tussen de vijftien en twintig. Sommigen komen elk jaar terug. Ze surveilleren nooit bij de eigen kinderen, maar vaak geven de ouders zelf al aan dat ze dat niet willen."
Prijskaartje
Om de eigen docenten zoveel mogelijk te ontlasten, zette Lek en Linge in Culemborg ouders en vrijwilligers uit de mediatheek in en student-docenten van een extern bureau. ,,Daar hangt een prijskaartje aan, maar die uren kunnen docenten nu gewoon les blijven geven", zegt Paulien Maj. Volgens de 'examensecretaris' staan leerlingen voor het begin van elk examen naast hun tafeltje met de armen omhoog. Niet om zich bij voorbaat over te geven, maar voor de zogenaamde 'horlogewave'. ,,Niemand mag tijdens het examen een horloge dragen sinds we de smartwatch hebben", verklaart Maj. ,,Er hangen genoeg klokken om te weten hoeveel tijd je nog hebt."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ze moest me een standje geven alsof ik een kind was
Nijmegen -
PREMIUMColumn
Zolang er een Roparun is, is er hoop
De mensheid laat zich de laatste tijd nou niet bepaald van haar mooiste kant zien. Je mag bijvoorbeeld al blij zijn dat een voetbalwedstrijd de 90 minuten haalt. In Tiel lijken ze een kampioenschap vuildumpen te houden.Tiel -
Met foto's en video
‘Hoe verslaan jullie toch al dat nieuws?’ Honderden lezers bezoeken redactie van De Gelderlander in Nijmegen
,,Al dat nieuws, hoe verslaan jullie dat allemaal?”, vragen Jan en Tonnie Driessen nieuwsgierig. Het echtpaar uit Vianen (‘’bij Cuijk, niet Utrecht‘’) behoort tot de vele bezoekers zaterdagmiddag aan De Gelderlander in Nijmegen.Nijmegen -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM84
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.
-
PREMIUMvoetbal rivierenland
WNC moet de nacompetitie in na zevenklapper, Tricht en Focus’07 pakken periodetitel, doek valt voor Vriendenschaar
Tiel -
-
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
indebuurt.nl
De beste pizza en spot om te zitten met je date: de Nijmeegse favorieten van Desi
Elke week vragen we een Nijmegenaar om zijn of haar favoriete plekken in de stad met ons te delen. Want wie tipt de beste en fijnste adresjes? Juist, een local. Deze week deelt Desi van Woerkom (24) haar lievelingsplekken van Nijmegen.Nijmegen
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer