Volledig scherm
Vrijwillige dijkwachten oefenen bij Bernardsluizen in Tiel scenario met extreem hoog water © Raphaël Drent

Vrijwillige dijkwachten doen even net alsof het water bijna de dijk overklotst

Tiel - Bij extreem hoog water in de rivieren houden vrijwillige dijkwachten permanent de wacht. Vandaag hielden ze hun jaarlijkse oefening vanuit onder meer Tiel, Arnhem en Druten.

De kans dat ze in diensten van twaalf uur de dijken moeten bewaken, is gemiddeld ongeveer een keer in de honderd jaar. Maar als het zover is, moet je weten wat te doen. Daarom houdt waterschap Rivierenland jaarlijks een training langs de rivieren, van de Duitse grens tot aan de Biesbosch, voor de ongeveer driehonderd dijkwachten. Onder meer vanuit de dijkposten in Tiel, Druten en Arnhem worden ze de dijken opgestuurd.

Zwakke plekken

In groepjes van drie, met oranje hesjes om de schouders, gaan ze deze zaterdag op pad. Zoals Tielenaren Arjan Jager en Johan Yntema en Bert van Scheijen uit Andelst. Op en onderaan de dijk kijken ze aandachtig rond. Op zoek naar zwakke plekken waar water door de dijk heen kan sijpelen, bijvoorbeeld. 

Bij de Prins Bernardsluizen in Tiel is het raak. In de dijk staat een bordje met een foto van een boomstronk. Bij extreem hoog en snelstromend water kan die de dijk ernstig beschadigen. Via de portofoon geven ze het virtuele gevaar door aan de dijkpost in Tiel. In een speciale app markeren ze de vindplaats. En verder lopen de mannen, op naar het volgende bordje met ‘gevaar’.

Hoogwater 1995

Jager is een jaar of vijf vrijwilliger. Zijn motivatie? ,,Ik hou van het  water. En ik heb het hoogwater in 1995 meegemaakt. Dit kost je maar een zaterdagmiddag per jaar. En nog een keer een dagdeel theorieles.” 

Yntema moest in 1995 zijn huis verlaten vanwege het hoogwater. ,,Dat heeft destijds veel indruk op me gemaakt.” Hij hoopt daarom dat hij nooit in het echt de dijk hoeft te bewaken. Lachend: ,,Trainen is ook leuk.”

  1. Drie oorlogsfoto's Rivierenland in de race voor landelijke tentoonstelling, keuze van de Commissaris sneuvelt

    Drie oorlogsfo­to's Rivieren­land in de race voor landelijke tentoon­stel­ling, keuze van de Commissa­ris sneuvelt

    TIEL/ZOELEN/CULEMBORG - Van de jonge Siem die op de trein naar Zweden wacht tot de Culemborgse synagogekoster die weer opduikt: ook in Rivierenland zijn bijzondere oorlogstaferelen vastgelegd. Drie ervan zijn nog in de race voor een plekje in de tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's. Opvallend: de keus van Commissaris van de Koning John Berends, de Tielse ‘puinexpres’, is gesneuveld in de publieksronde.