Volledig scherm
Ton Veltman loopt met zijn hondje langs de resten van een barbecue op een van de Waalstrandjes. © Raphael Drent

'Waarschuwingsborden op Waalstrandjes zou al helpen'

TIEL - Het zijn veelal buitenlanders die met het mooie weer bij Tiel de Waalstrandjes opzoeken.  Gratis vermaak. Maar niet iedereen is zich bewust van de gevaren van de Waal. ,,Zet dat nou op een bord. Ook in het Pools."

Het waalstrandje in de Kleine Willemspolder telt deze maandagmiddag geen bezoekers. Links en rechts aan de rand liggen de resten van barbecues. Op zeker vijf plekken zijn tussen de stenen kleine vuurtjes gestookt. Achtergelaten lege blikken bier maken duidelijk dat ook de dorst gelest moest worden.

Duwbakken

Nog geen 24 uur geleden werd hier het lichaam van een 47-jarige - vermoedelijk Poolse - man geborgen, die zaterdag zijn pogingen om een vrouw uit de Waal te redden, met de dood had moeten bekopen.  Vorig jaar verdronk een krib verderop een 13-jarige Tielse jongen, afkomst uit Syrië. 

Ton Veltman (65) staart naar de rivier die tussen de kribben helemaal tot rust lijkt te zijn gekomen. Je kunt je bijna niet voorstellen dat de Waal zo verraderlijk kan zijn. ,,Het komt door de duwbakken", zegt de Tielenaar die al 20 jaar in de schaduw van de watertoren woont. ,,Als die voorbij komen trekken ze zo'n hele krib leeg. Is de stroming echt gevaarlijk." Hij wijst naar de Waalstrandjes. ,,Die zijn populair in het weekend. Zaterdag was ik hier nog. Een man of dertig zat er zeker. Vooral veel Polen."

Waarschuwingsborden

De meesten kunnen niet zwemmen, denkt hij. ,,Ze worden ook niet gewaarschuwd voor de stroming. Ik begrijp dat het geen doen is om daar mensen voor in te huren, maar zie jij hier ergens een bord? Dat is toch het minste wat de gemeente zou kunnen doen. Waarschuwingsborden plaatsen." 

Dat de Waalstrandjes populair zijn, begrijpt hij wel. ,,Vroeger gingen we altijd zwemmen in de Beldert. Hartstikke veilig. Dat is het nu nog, maar met twee kinderen ben je als gezin al 25 euro kwijt en dan heb je nog geen frietje gehad. Dat is ook voor die Polen niet te betalen. Dus gaan ze hier liggen en zwemmen ze in de Waal."  

Lint met ballen

Hij trekt de broekspijpen van zijn 'shorts' nog iets omhoog en loopt zo'n vijftien meter het water in. ,,Verder moet je eigenlijk niet gaan", roept Veltman. ,,Veel te gevaarlijk. Een lint met ballen zou al schelen, maar dat kan niet. Daarvoor zijn de verschillen in de waterstanden veel te groot. Die rivier is verraderlijk. Zet dat nou op een bord. Ook in het Pools."

Foto : Raphael Drent 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Vrienden ontmoeten elkaar in Tiel
    RIVIERENLANDERS

    Vrienden ontmoeten elkaar in Tiel

    Een bankje op de Groenmarkt in Tiel is een mooie ontmoetingsplek in hartje stad. Stomtoevallig ontmoeten Marianne Riswick en Jos Martens elkaar daar. ,,Een gewoon spontane ontmoeting tijdens de lunchpauze’’, zegt Riswick. ,,Gewoon hier even in de stad kunnen zitten en mensen spreken, dat zijn wel dingen waar ik gelukkig van kan worden. Zoals dat ik Jos hier nu tegen kom. Gewoon leuk.’’. Martens herkent zich daar wel in: ,,Het zijn de spontane dingetjes die het leuk maken. Je gaat van huis en je weet nooit wie je tegen komt. En dan ga je gratis hier op een van de bankjes zitten en is het afwachten wie je tegenkomt. Zoals nu Marianne. Geluk zit vaak in heel kleine eenvoudige dingetjes.’’