Lektest in het nieuwe zwembad in Tiel. Op de achtergrond het oude.
Volledig scherm
Lektest in het nieuwe zwembad in Tiel. Op de achtergrond het oude. © Foto Raphael Drent

Water in Tiels zwembad Waalslag, de Waal of Waalkriek. Of toch gewoon Groenendaal?

TIEL - Het nieuwe zwembad in Tiel staat vol water. Dat betekent niet dat het binnenkort open gaat. Helaas, de zwemliefhebbers moeten nog even wachten. Waarschijnlijk is de opening eind dit jaar.

 Dat het nu toch gebruiksklaar lijkt, is vanwege een proef. De bouwers moeten kijken of het beton goed is gestort en het bad niet lekt. 

Wedstrijd

Intussen heeft de gemeente Tiel een wedstrijd uitgeschreven om een nieuwe naam te kiezen voor het nieuwe zwembad. De Tielenaren kregen drie mogelijkheden voorgelegd: Waalslag, de Waal of Waalkriek (met kriek van kers). Tot woensdag kan er worden gestemd. 

Veel inwoners van de stad menen dat de goede naam er niet tussen staat. Waal vinden ze niet toepasselijk zo blijkt uit een discussie op Twitter. De Waal is verboden zwemwater en los daarvan verdrinkt er jaarlijks een aantal mensen in de rivier die onlosmakelijk aan Tiel is verbonden. Niemand zou in elk geval in de Waal moeten willen zwemmen, dus ook niet in een zwembad dat die naam draagt. 

Groenendaal of Nieuw Groenendaal

De voorkeur in de discussie gaat helemaal niet in de richting van een nieuwe naam. Iedereen kent het huidige zwembad Groenendaal. Dus waarom het nieuwe zwembad niet dezelfde naam geven? Maak er desnoods Nieuw Groenendaal van.

In de volksmond blijft het zwembad waarschijnlijk toch Groenendaal heten. Dus heeft het geen enkele zin om een nieuwe naam te bedenken. En als er dan toch iets met Waal erin moet komen in de naam, maak er dan GroenenDwaal van, suggereert Arjen Sijpkes. ‘Iedereen tevreden’, grapt hij.