Volledig scherm
Radioloog Anneke van Lieshout en chirurg Maartje Sier introduceren de jodiumzaadjes in Ziekenhuis Rivierenland. © Ziekenhuis Rivierenland

Ziekenhuis Rivierenland gebruikt jodiumzaadjes bij borstkanker-operatie

TIEL - Ziekenhuis Rivierenland hanteert een nieuwe methode om een tumor in de borst te markeren. Bij deze nieuwe manier worden radioactieve jodiumzaadjes gebruikt. Dit heeft als voordeel dat er tijdens de operatie minder weefsel hoeft weggehaald te worden.

Soms is een afwijking in de borst niet voelbaar. Voorheen plaatste de radioloog dan een draadje in de tumor. Dit draadje steekt uit de borst en dat is ongemakkelijk voor de patiënt. Bij de operatie volgt de chirurg het draadje om precies te weten waar de tumor zit. 

Chirurg Maartje Sier: ,,Bij de nieuwe methode kunnen we preciezer opereren. Het jodiumzaadje geeft een klein beetje radioactieve straling af. Dat is zo weinig dat het niet schadelijk is voor de gezondheid. Het is net voldoende om met een detector het zaadje op te sporen. We kunnen zo heel nauwkeurig opereren. Dat levert cosmetisch een beter resultaat op: de borst blijft meer intact.”

Het jodiumzaadje is van metaal en zo groot als een korrel hagelslag. Het blijft in de borst zitten tot de operatie en wordt dan samen met de afwijking verwijderd.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement