Ziekenhuis Rivierenland staakt: lege afdelingen, vrolijke muziek en Flipje

ziekenhuisstaking | videoTIEL - Geen patiënten in de wachtruimtes, geen rennende verplegers door de gangen. Vandaag legt het Tielse ziekenhuis - net als op vele andere plekken in Nederland - grotendeels de taken neer.

Er moet een nieuwe cao komen met daarin een loonsverhoging van vijf procent, zo is de noodkreet van de medewerkers. In groten getale hebben zij zich woensdagochtend om half elf verzameld in de ontvangsthal bij de ingang. 

Quote

We hebben maanden­lang gepraat, zonder resultaat. We zijn dus uitgepraat.

Chris van Vliet , CNV

Uitgepraat

Volledig scherm
Een van de stakende medewerkers in het Tielse ziekenhuis Rivierenland. © William Hoogteyling

Chris van Vliet, aanwezig namens vakbond CNV, stookt de personeelsleden nog eens op. ,,We staan vandaag samen, schouder aan schouder, voor onszelf, maar ook om de goede zorg voor de patiënten in de toekomst te kunnen waarborgen. We hebben maandenlang gepraat, zonder resultaat. We zijn dus uitgepraat. Het is nu tijd voor actie om ons doel te bereiken.’’

Luid applaus volgt, vanuit de bijna honderdvijftig medewerkers die bijeen zijn gekomen. Van tevoren had het Tielse actiecomité, bestaande uit meer dan dertig werknemers, een special guest aangekondigd, die de stakers zou bijstaan. Het bleek Flipje, de regionaal bekende Tielse mascotte, wiens gestoffeerde lichaam bestaat uit kersen.

‘Softe sector’

Er staken vandaag meer dan honderd medewerkers. Acht afdelingen zijn dicht, waaronder de operatiekamers en de afdeling cardiologie. En dat zorgt voor gemengde gevoelens, ook bij het stakend personeel. ,,Dit hebben wij ook nog nooit meegemaakt’’, vertelt verpleegkundige Bart Lipp, die al bijna veertig jaar in de zorg werkt. ,,De zorg wordt vaak de softe sector genoemd. ‘Die staken toch niet’ is lang gedacht. Maar echt, de emmer is vol voor ons.’’

De patiënten die nog wel in het ziekenhuis liggen, kunnen rekenen op extra veel zorg. Zo worden nagels gelakt, handmassages gegeven en staan er op verschillende gangen tafels klaar, voor een uitgebreide lunch.

Volledig scherm
© William Hoogteyling