Volledig scherm
© Ziekenhuis Rivierenland

Ziekenhuis Tiel in één klap van alle keurmerken af

TIEL - Samen met vijf andere regionale ziekenhuizen stopt het ziekenhuis Rivierenland met een reeks aan keurmerken. Volgens de ziekenhuizen zeggen de keurmerken steeds minder over de kwaliteit van zorg terwijl de ziekenhuizen wel veel geld en tijd aan de keurmerken kwijt zijn. 

De ziekenhuizen uit Zeist, Doorn, Harderwijk, Amersfoort, Hilversum en Utrecht stoppen met de Patiëntenwijzer bloed- en lymfklierkanker, de Patiëntenwijzer darmkanker, de Patiëntenwijzer prostaatkanker, de Pluim voor vruchtbaarheidszorg, het roze lintje borstkanker,  de smileys voor dagbehandeling kinderen, de kinderafdeling en de kraamafdeling, het spataderkeurmerk,  de stoma Zorgwijzer, het vaatkeurmerk, het borstvoedingscertificaat, het kwaliteitszegel Dermatologie, het Seniorvriendelijk Ziekenhuis, het Sterkliniek voor snurken en slaapapneu en het Neokeurmerk.

Vrijwel alle ziekenhuizen hebben zelfde keurmerk

Volgens de ziekenhuizen kunnen ze nu hun tijd en geld aan betere zorg voor patiënten besteden. Het stoppen met keurmerken betekent volgens de ziekenhuizen niet dat de kwaliteit van zorg niet meer belangrijk is. Die wordt volgens de ziekenhuizen regelmatig getoetst. Bovendien hebben vrijwel alle ziekenhuizen de verschillende keurmerken van patiëntenverenigingen. 

Keurmerken kosten half miljoen per jaar 

Het kost de ziekenhuizen ieder jaar veel tijd om de gevraagde informatie te verzamelen en aan te leveren aan de patiëntenverenigingen. Ook vragen de keurmerken vaak een financiële bijdrage, die voor ieder ziekenhuis kan oplopen tot een half miljoen euro per jaar. 

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen heeft haar leden inmiddels geadviseerd uiteindelijk allemaal met keurmerken te stoppen. Ziekenhuizen worden immers ook getoetst door instanties als het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement