Volledig scherm
De locaties van de vier windmolens op De Spinder. © Burgerwindpark De Spinder

Aanleg Burgerwindpark De Spinder gaat van start

TILBURG - Op de feitelijke opbouw is het nog even wachten. Dat wordt na de zomervakantie. Maar woensdag begint in het gebied Spinder in Tilburg-Noord het voorwerk voor de bouw van de vier windturbines die daar eind van dit jaar gaan draaien.

Met het inrichten van een ketenterrein, het plaatsen van een bouwkeet en het maken van toegangswegen waarover onder andere het bouwverkeer gaat rijden is de bouwstart een feit. Na jaren van voorbereiding wordt dan een eerste glimp zichtbaar van Burgerwindpark De Spinder.

Zevenhonderd aandelenkopers

Zevenhonderd burgers en bedrijven in de omgeving namen een tiende van de financiering van de  windmolens voor hun rekening. Ze kochten in totaal zesduizend aandelen à 250 euro. Zij krijgen twintig jaar lang ieder jaar een bedrag van de investering terug, met een aardig rendement. 

Het windpark met molens met een vermogen van 3,6 Megawatt is tot stand gekomen door de inzet van elf energiecoöperaties in Midden-Brabant. De turbines leveren net zoveel elektriciteit als 7500 huishoudens verbruiken.

Start op terrein Attero

Twee aannemers zijn bij de bouw betrokken: GMB voor de civiele- en elektrische werken en fabrikant Nordex voor plaatsing van de turbines. De werkzaamheden starten op het terrein van afvalverwerker Attero, waar twee molens komen.  Een andere wordt gebouwd op een perceel van de zuiveringsinstallatie van waterschap De Dommel, de vierde precies op de grens van eigendom van De Dommel en de gemeente Tilburg.

In samenwerking met indebuurt Tilburg