Volledig scherm
PREMIUM
Performance van Toine Horvers bij PARK013. Draaiend om zijn as leest Horvers acht uur lang teksten van de overleden Tilburgse kunstenaar Hans Stevens. © Rob Moonen

Ademtocht/Breathing Matters, nieuw performance art festival in Tilburg

TILBURG - De stad krijgt een performance art festival. De eerste editie is half juni 2019, met als titel Ademtocht/Breathing Matters. In drie dagen zijn dan in Tilburg twintig performances te zien. De helft met beeldende kunstenaars, de andere tien met artiesten uit de podiumkunsten (dans, theater, circus, muziek). 

Performance Art was populair in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Beeldend kunstenaars gaven optredens met hun eigen lichaam als uitgangspunt.  Namen uit die periode zijn de Duitse kunstenaar Joseph Beuys, maar ook de Servische kunstenares Marina Abramović en haar toenmalig partner beeldend kunstenaar Ulay. 

  1. De koning van Sint Joep komt uit Tilburg, heet Jan de Rooij en verkoopt sponsjes

    De koning van Sint Joep komt uit Tilburg, heet Jan de Rooij en verkoopt sponsjes

    TILBURG - Hij versloeg ze allemaal, zijn 85 collega standwerkers onder wie een aantal kampioenen waar hij tegenop keek. Maar dinsdag op de markt van Sint Joep in Sittard was Jan de Rooij uit Tilburg toch echt de beste. De pas 26-jarige standwerker werd uitgeroepen tot ‘Koning van Sint Joep’. Een titel met status. Hij verkocht dit keer siliconensponsjes, maar de volgende keer kunnen dat best weer motorpoets of magnetronchips zijn.

In samenwerking met indebuurt Tilburg