Agent slaat met wapenstok bij arrestatie scheldend meisje, Dumpert-filmpje gaat viral

videoBij de arrestatie van twee vrouwen (17 en 47) uit Sprang-Capelle heeft een agent een maand geleden geweld gebruikt. Hij voelde zich hiertoe genoodzaakt omdat het duo zich hevig verzette. Van de aanhouding circuleren sinds woensdagavond beelden op internet. Deze worden veel bekeken. De politie heeft het door de agent toegepaste geweld als ‘proportioneel’ beoordeeld. 

Vandaag bevestigt de politie het incident, dat op 16 mei plaatsvond aan de Europalaan in Kaatsheuvel. De agent voelde zich genoodzaakt om zijn wapenstok te gebruiken. ,,Onze collega heeft zoals gebruikelijk een geweldsrapportage opgemaakt, waarin hij het gebruikte geweld verantwoordt”, laat een woordvoerder desgevraagd weten. 

Het toegepaste geweld is door de politie destijds al als ‘proportioneel’ beoordeeld. Ook na het zien van de beelden, die pas een maand na dato op het internet verschenen, blijft deze conclusie staan.  Het is onduidelijk of de vrouwen gewond zijn geraakt bij het incident. ,,De nieuwe wapenstokken zijn van metaal, dus ik kan me voorstellen dat ze daar wel wat blauwe plekken aan hebben overgehouden‘’, aldus een woordvoerder. 

Geen gordel

Het begon die ochtend vrij onschuldig. Het duo zat zonder gordel om in de auto en één van hen zat zelfs met een been uit het raam. Daarop werd het voertuig aan de kant gezet. ,,De 17-jarige bijrijdster begon hierop direct te schelden”, zegt de politie. Het meisje werd aangehouden voor belediging. ,,De bestuurster van het voertuig begon zich vervolgens met de aanhouding te bemoeien en ze probeerde de verdachte te ontzetten (bevrijden, red.). Ook zij beledigde daarbij de diender.”

Ondertussen bleef de jongste van de twee zich hevig verzetten, meldt de politie. Ze deelt een trap uit, valt te zien op de beelden. ,,De agent was daardoor genoodzaakt zijn wapenstok te gebruiken.” Ook drukte hij zijn noodknop in. In het filmpje is te zien dat hij onder meer de telefoon waarmee alles wordt vastgelegd raakt. Deze valt op de grond. 

De vrouwen zijn aangehouden voor belediging, weerspannigheid en belemmeren van een aanhouding. ,,Na verhoor zijn ze allebei met een proces-verbaal op zak vrijgelaten.” De inwoonsters van Sprang-Capelle doen geen aangifte tegen de politie.

OM

De politie hoeft dit incident niet te melden bij het OM, laat zij weten. Dat moest in februari dit jaar wel nadat agenten in Waalwijk drie waarschuwingsschoten losten. Toen werd een 31-jarige man opgepakt na een levensgevaarlijke autorit.

Volledig scherm
VIDEOSTILL © VIDEOSTILL

In samenwerking met indebuurt Tilburg