Volledig scherm
Mark van Stappershoef, Burgemeester van Goirle, laat de eerste 'shift' van de Ballenrace te water. © Willem De Volder

Ballen opdrijven in Goirle voor beeld van d'n Ballefrutter

GOIRLE - De twee drijvers in de Ley hadden het druk tijdens de eerste Ballenrace in Goirle. Door de matige stroming en de lage rivierstand moesten zij de ballen opstuwen en zorgen dat er geen bal achter een tak of steen bleef hangen. 

Burgemeester Mark van Stappershoef liet zondagmiddag 350 ballen, de eerste shift van 1800 stuks, in de Watermolenstraat te water. Daarna gingen met tussenpozen nog vijf keer een hoeveelheid ballen de Ley in, goed voor een opbrengst van zo'n 2500 euro. 

Voor de kopers van de eerste elf aankomende ballen was er een geldprijs. De Goirlese Ballenrace is georganiseerd door de Stichting Karnaval Ballefruttersgat met als doel geld inzamelen voor het bronzen beeld d' n Ballefrutter. De stichting zorgt voor een derde van de kosten van 22.500 euro, de gemeente Goirle draagt het overige deel bij. 

Ludieke acties

Het beeld wordt gemaakt door Jeanne van Midde en krijgt een plaats tegenover de ingang van Cultureel Centrum Jan van Besouw. D'n Ballefrutter verwijst naar het maken van kaatsballen, een van de oudste takken van nijverheid in de 16e en 17e eeuw in Goirle. De stichting bereidt nog meer ludieke acties voor.

Volledig scherm
Twee drijvers stuwen de ballen op en zorgen dat er geen achterblijft. © Willem De Volder

In samenwerking met indebuurt Tilburg