Volledig scherm
Woningen van Bedaux aan de Zuiddijkstraat in Sluis. © Gemeente Sluis

Bedaux-panden in Sluis worden monument

TILBURG/SLUIS - Een fors aantal Bedaux-panden en -complexen in Sluis krijgt de status van monument. De architect uit Goirle drukte met een reeks ontwerpen een groot stempel op vooral de binnenstad van de Zeeuwse gemeente.  

Het gemeentebestuur is voornemens elf woningen, panden en woningcomplexen van de hand van Jos. Bedaux  (1910-1989) aan te wijzen als gemeentelijk monument. Eerder al was zijn landbouwhuishoudschool in IJzendijke en de brandweerkazerne in Sluis tot monument verheven. 

Bedaux heeft als architect landelijke bekendheid verworven. Het zwaartepunt van zijn werk ligt in de regio Tilburg en Goirle, maar daartoe uitgenodigd door de gemeente Sluis liet hij daar nadrukkelijk zijn spoor na. Hij heeft er na de oorlog een honderdtal panden gebouwd: individuele woonhuizen. woningbouwcomplexen, gecombineerde winkel-/woonhuizen, maar ook enkele bijzondere gebouwen. Elf van de meest gave objecten en complexen willen burgemeester en wethouders nu de status van gemeentelijk monument verlenen. 

Veel panden verminkt

‘Bedaux poogde door variatie in bebouwing de sfeer van Sluis als historisch ontwikkelde stad op te roepen. Dit deed hij door gebruik te maken van verschillende stijlen door elkaar heen', zo staat te lezen in een rapport over het onderzoek naar zijn werk. Veel panden bleken in de loop der jaren door verbouwingen en aanpassingen tezeer verminkt om nog voor de status van monument in aanmerking te komen.  

Volledig scherm
Het voormalige gemeentehuis aan de Groote Markt in Sluis, ook een ontwerp van Jos. Bedaux © Gemeente Sluis
  1. De rotte appels van groenteboer Erik Akerboom
    PREMIUM
    COLUMN PLAATS DELICT

    De rotte appels van groente­boer Erik Akerboom

    Toen officier van justitie Gerard Sta op 16 januari 2018 aan zijn requisitoir begon in de rechtszaak tegen politiemol Mark M. , stak hij van wal met de vaststelling dat voor ‘het overgrote deel van het politiekorps integriteit vanzelfsprekend is’. ,,Maar de samenleving en de politie nemen geen genoegen met ‘meestal eerlijk’ of ‘doorgaans betrouwbaar’”, zo ging Sta verder. Politiemol Mark M. had jarenlang ‘karrenvrachten politiegeheimen verklapt en verkwanseld’ aan Brabantse criminelen en daarmee de ‘waardigheid van het politie-ambt te grabbel gegooid’, foeterde de magistraat.

In samenwerking met indebuurt Tilburg