Huldiging van Ireen Wust op het Oranjeplein in Goirle
Volledig scherm
Huldiging van Ireen Wust op het Oranjeplein in Goirle © copyright Marc Bolsius

Beeld Ireen Wüst komt voor gemeentehuis Goirle

GOIRLE - Het beeld voor Ireen Wüst komt bij het gemeentehuis in Goirle te staan. Het kunstwerk is van de hand van beeldhouwster Iris Le Rütte en komt  aan de kant waar het marmeren blok met de tekst ‘gemeentehuis’ staat. De fietsrekken verhuizen richting de omgeving raadszaal. 

Het beeld van Le Rütte is inmiddels naar de bronsgieter. Het kunstwerk zit tussen figuratief en abstract in, maar over hoe het er uit zal zien doen gemeente en kunstenares nog geen mededelingen. Le Rütte omschrijft het beeld met de termen 'krachtig', ‘dynamisch’, ‘sympathiek’ en 'vrouwelijk’. Bij de keuze voor beeld en kunstenares heeft Ireen Wüst een duidelijke stem gehad.

Ontzettend trots

Begin 2018 won Ireen Wüst haar vijfde Olympische gouden medaille. Vlak daarna was de huldiging in haar geboortedorp Goirle. Duizenden mensen kwamen daar op af. Burgemeester Mark van Stappershoef maakte toen bekend dat de grootste Nederlandse olympiër  een beeld krijgt. 

,,Ireen Wüst is geboren en getogen in Goirle. En zij is de jongste én meest succesvolste Nederlandse olympiër ooit. En daar zijn wij natuurlijk ontzettend trots op” aldus wethouder Johan Swaans nu.

De verwachting is dat het beeld in mei 2020 klaar is. Hierna volgt de onthulling in het bijzijn van Ireen Wüst en haar familie. Voor het kunstwerk is 80.000 euro gereserveerd. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg