Volledig scherm
De lepelaar in het Leijpark © Henk de Winter

Bijzondere vondst in het Tilburgse Leijpark: lepelaar gespot

Hobbyfotograaf Henk de Winter trof deze week een lepelaar aan in de Leij in het Tilburgse Leijpark. Een bijzondere vondst, meent vogelkenner bij uitstek Henk Moller Pillot.

De Tilburgse bioloog en vogelkenner Moller Pillot schreef het in 2015 uitgegeven boek  ‘De vogels van het Leijpark’, gebaseerd op veertig jaar vogels tellen in het Leijpark. Hij is lyrisch over de foto's van De Winter. ,, Dit is werkelijk ongelooflijk!! Het is een van de meest spectaculaire waarnemingen die ooit in het park gedaan zijn. En dan nog wel zo mooi op de foto!’

Het ging lange tijd slecht met de lepelaar in dit gebied. ‘In de jaren 70 waren er slechts zo’n 100 broedparen in Nederland. De laatste jaren neemt hun aantal gestaag toe en er zijn nu ruim 2500 broedparen’, valt te lezen op Wikipedia. Deze lepelaar is waarschijnlijk afkomstig van het gebied rond de Beekse Bergen.   

Volledig scherm
De lepelaar in het Leijpark © Henk de Winter
  1. Hilvarenbeek haakt niet aan bij samenwerking Van Gogh Nationaal Park, ‘Geen raakvlakken met schilder’
    PREMIUM

    Hilvaren­beek haakt niet aan bij samenwer­king Van Gogh Nationaal Park, ‘Geen raakvlak­ken met schilder’

    HILVARENBEEK - Hilvarenbeek heeft bedankt voor het aanbod om deel te nemen aan een samenwerking met Van Gogh Nationaal Park. Een stuurgroep waarin de provincie, gemeenten en waterschappen zijn vertegenwoordigd, wil een nieuwe status voor het Nationaal Park verwerven, maar Hilvarenbeek heeft laten weten dat de gemeente te weinig binding heeft met de wereldberoemde kunstschilder.

In samenwerking met indebuurt Tilburg