Volledig scherm
Binnenstad van Breda © Ton De Hart

Blikseminslag in Brabant: gewonden, schade en problemen met treinen

VIDEONederland wordt woensdag geteisterd door noodweer. Vanmorgen trokken zware regen- en onweersbuien over Brabant. Later vanmiddag en vanavond is er opnieuw kans op flinke buien, die plaatselijk gepaard gaan met hagel en windstoten tot 75 kilometer per uur. 

Blikseminslag

In Waspik is er vanwege blikseminslag bij een woning aan de Benedenkerkstraat brand uitgebroken. Omwonenden hoorden een enorme knal en zagen niet veel later hoe het rieten dak van het huis vlam vatte.

In Ossendrecht is op de voormalige Koningin Wilhelminakazerne een groep militairen in opleiding geraakt door de bliksem. Eén van hen is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Dertien anderen raakten lichtgewond.

Ook bij de spoorwegovergangen in Zevenbergen, Langeweg, Moerdijk en Zevenbergschen Hoek is het raak. De bliksem is ingeslagen, waardoor het mogelijk is dat de spoorwegovergangen dicht zijn en niet open gaan. ProRail doet er alles aan om de storing te verhelpen. 

NS meldt dat er tussen Lage Zwaluwe en Oudenbosch geen treinen rijden door de overwegstoring. Dit duurt ten minste tot 19.45 uur. Er zijn stopbussen ingezet.

Code geel 

Het zuiden van het land wordt woensdagmiddag en -avond het eerst getroffen door lokaal stevige onweersbuien. Deze gaan gepaard met hagel en windstoten tot 75 kilometer per uur. Vooral in het oosten bestaat de kans dat de buien nog zwaarder uitpakken. Later in de avond en in de nacht naar donderdag verdwijnen de buien weer.

Volgens het KNMI kunnen het verkeer en buitenactiviteiten hinder ondervinden van het weer. Het instituut geeft het advies om open water en open gebieden te mijden. Onder bomen schuilen wordt tevens afgeraden.

Avondvierdaagse

Op verschillende plekken in Brabant zijn vanavond avondvierdaagsen. Of die allemaal doorgaan, is vanwege het weer nog niet duidelijk. De organisatie van de avondvierdaagse in Sleeuwijk laat op Facebook weten dat er om 17.00 uur een beslissing gemaakt wordt over de invulling van de avond. 

Bekijk hieronder de beelden van de brand in Waspik en overige meldingen over het weer.

Volledig scherm
Naderend onweer is te zien boven Made © MaRicMedia / Marcel van Dorst
Volledig scherm
Donkere wolken bij het Paleiskwartier in Den Bosch © Gert-Jan Buijs/BD
Volledig scherm
Onweer den bosch bij Jeroen Bosch Ziekenhuis/Paleiskwartier © Gert-Jan Buijs/BD
Volledig scherm
Donkere wolken te zien boven de Haasdijk in Den Hout. © MaRicMedia / Marcel van Dorst

In samenwerking met indebuurt Tilburg