Volledig scherm
Start van de inzaaiactie. Op de foto vlnr Niek van Gestel, Rob Hesselmans, Tijn van der Loo (met nestkastje), Devin Rijnen en Elien Rijnen. © Jeroen Verhelst

Blubberrun Haghorst pakt overlast processierups op natuurlijke wijze aan: met plantjes

HAGHORST- De organisatie van de Blubberrun in Haghorst kiest voor een nieuwe aanpak van de eikenprocessierups. Ging ze de overlast op onder andere Sportpark De Haan afgelopen juli met gasbranders te lijf, voor komend jaar kiest ze voor een meer natuurlijke wijze om de jeukproblemen voor de ruim 700 deelnemers te voorkomen. 

Zaterdagochtend werd gestart met inzaaien van een speciaal mengsel van Staygreen 2-zaden langs het parcours van de Blubberrun. ,,Uit het zaad groeien planten die de natuurlijke vijanden van de processierups zoals kool- en pimpelmezen, sluipwespen en lieveheersbeestjes aantrekken. En die gaan op hun beurt de processierupsen te lijf. Met alleen nestkastjes ophangen red je het niet”, aldus medeorganisator Rob Hesselmans.

Het proefproject van de organisatie van de Blubberrun in samenwerking met EDN’56, de gemeente Hilvarenbeek en de Vereniging Natuur en Milieu Hilvarenbeek is een flinke klus want het parcours is ruim 3 kilometer lang. 

100 nestkastjes

Elien (5) en Devin Rijnen (3) en Tijn van der Loo (6) mochten uitgedost met schopjes en harkjes het startsein geven voor de inzaaiactie. Behalve dit drietal wil de organisatie de kinderen van de Sint Jozefschool nog verder gaan betrekken. Om de koolmezen een onderdak te bieden, zullen langs het parcours 100 nestkastjes worden opgehangen. En die nestkastjes mogen de kinderen mee gaan maken. Tevens staat een gastles over de processierups op het programma.

Volledig scherm
Vrijwilligers maken de grond langs het parcours zaaiklaar. © Jeroen Verhelst

In samenwerking met indebuurt Tilburg