Rapper McGyver uit Gilze. Foto Lindert Paulussen
Volledig scherm
PREMIUM
Rapper McGyver uit Gilze. Foto Lindert Paulussen © Lindert Paulussen

Brits-Canadese Nederlander McGyver rapt in twee talen

GILZE - Vanuit Gilze verovert McGyver met tweetalige raps de wereld. Amerikaanse coryfeeën als producer Large Professor staan daarbij aan zijn zijde.

Dit is hoe ik in elkaar zit. Ik denk tweetalig, constant’, zegt Kymer ­Xavier, alias McGyver. De rapper uit Gilze schreef eerder vooral in de taal van zijn Nederlandse moeder, maar schakelt tegenwoordig even makkelijk over naar die van zijn Brits-Canadese vader. Vaak zelfs binnen dezelfde zin. Het maakt zijn tekstuele labyrinth vol kruisverwijzingen en dubbele lagen, nog een slag rijker. ,,Het is mét twee talen schrijven, in plaats van ín twee talen schrijven”, legt hij uit. ,,Je moet wel een groot ­referentiekader hebben, én twee talen snappen om te zien hoe alles in elkaar grijpt.”

  1. Logés Efteling zijn boos om nieuw beleid: ‘Schandalig dat we twee kaartjes voor één dag moeten kopen’
    PREMIUM

    Logés Efteling zijn boos om nieuw beleid: ‘Schandalig dat we twee kaartjes voor één dag moeten kopen’

    KAATSHEUVEL - ,,Schandalig dat we een extra kaartje voor in de avond moeten kopen, dat was niet de afspraak.” Bezoekers van de Efteling die voor de coronacrisis een overnachting hebben geboekt, voelen zich gedupeerd omdat de openingstijden onverwachts zijn aangepast. Als ze in de maanden juli en augustus 's avonds naar het park willen, moeten ze opeens een extra kaartje van 25 euro kopen.

In samenwerking met indebuurt Tilburg