Volledig scherm
De voorzijde van BTP aan de Kapitein Hatterasstraat. © Google Maps

BTP plaagt Loven ook met fluittoon

TILBURG - Het Britse bedrijf BTP zorgt de laatste weken ook met een hoge fluittoon regelmatig voor overlast in de Tilburgse wijk Loven. Afgelopen najaar al trokken bewoners opnieuw aan de bel over gezondheidsklachten door uitstoot van stoffen. 

De geluidsoverlast wordt veroorzaakt door afzuiginstallaties van het kunststofverwerkende bedrijf. Die doet zich sinds ongeveer een maand voor. ,,Vooral de laatste twee weken is dat toegenomen. Vooral 's nachts is dat geregeld heel vervelend", zegt Jop Jurriaans.

De laatste weken zijn bij de gemeente geregeld klachten binnengekomen over zowel geur- als geluidsoverlast. ,,De geluidnormen worden inderdaad overschreden. We gaan aanvullend onderzoek doen daarnaar", zegt de woordvoerder van wethouder Mario Jacobs (GroenLinks, Ruimtelijke Ordening). 

Hoofdpijn

Een delegatie van buurtbewoners heeft de afgelopen dagen met zowel Jacobs als met vertegenwoordigers van de Omgevingsdienst West- en Midden-Brabant overlegd. Volgens onderzoek van die dienst kan de uitstoot geen blijvende gezondheidsklachten veroorzaken, maar kan de geuroverlast wel tot onder meer hoofdpijn en misselijkheid leiden. 

Het bedrijf studeert momenteel op maatregelen om de uitstoot in te perken. Het door bewoners bepleite continu-onderzoek komt er waarschijnlijk niet omdat zogeheten e-noses de emissie niet goed zouden kunnen meten. ,,Het probleem is vooral dat op momenten oud materiaal materiaal wordt verwerkt", stelt Jurriaans. 

Wethouder Jacobs neemt de klachten van de buurt nu volgens hem serieus. ,,De gemeente is vooral in voorgaande  jaren nalatig geweest, bij voorbeeld door BTP ontheffing te verlenen voor een hogere milieucategorie." Hans Smolders heeft de kwestie geagendeerd voor 22 januari. 

  1. Straf na opkomen voor invalide neef bij ijshockeywedstrijd:'Dit krijg je dus als je iemand in een rolstoel verdedigt'

    Straf na opkomen voor invalide neef bij ijshockeywedstrijd:'Dit krijg je dus als je iemand in een rolstoel verdedigt'

    TILBURG - Een Tilburger is door de politierechter in Breda veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur en een schadevergoeding van ruim 13.000 euro wegens de mishandeling van een 70-jarige man tijdens een wedstrijd van de Tilburg Trappers op 13 oktober vorig jaar. De verdachte zegt echter dat hij alleen maar opkwam voor zijn invalide neef, die door het slachtoffer werd geslagen.

In samenwerking met indebuurt Tilburg