Volledig scherm
De voorzijde van BTP aan de Kapitein Hatterasstraat. © Google Maps

BTP plaagt Loven ook met fluittoon

TILBURG - Het Britse bedrijf BTP zorgt de laatste weken ook met een hoge fluittoon regelmatig voor overlast in de Tilburgse wijk Loven. Afgelopen najaar al trokken bewoners opnieuw aan de bel over gezondheidsklachten door uitstoot van stoffen. 

De geluidsoverlast wordt veroorzaakt door afzuiginstallaties van het kunststofverwerkende bedrijf. Die doet zich sinds ongeveer een maand voor. ,,Vooral de laatste twee weken is dat toegenomen. Vooral 's nachts is dat geregeld heel vervelend", zegt Jop Jurriaans.

De laatste weken zijn bij de gemeente geregeld klachten binnengekomen over zowel geur- als geluidsoverlast. ,,De geluidnormen worden inderdaad overschreden. We gaan aanvullend onderzoek doen daarnaar", zegt de woordvoerder van wethouder Mario Jacobs (GroenLinks, Ruimtelijke Ordening). 

Hoofdpijn

Een delegatie van buurtbewoners heeft de afgelopen dagen met zowel Jacobs als met vertegenwoordigers van de Omgevingsdienst West- en Midden-Brabant overlegd. Volgens onderzoek van die dienst kan de uitstoot geen blijvende gezondheidsklachten veroorzaken, maar kan de geuroverlast wel tot onder meer hoofdpijn en misselijkheid leiden. 

Het bedrijf studeert momenteel op maatregelen om de uitstoot in te perken. Het door bewoners bepleite continu-onderzoek komt er waarschijnlijk niet omdat zogeheten e-noses de emissie niet goed zouden kunnen meten. ,,Het probleem is vooral dat op momenten oud materiaal materiaal wordt verwerkt", stelt Jurriaans. 

Wethouder Jacobs neemt de klachten van de buurt nu volgens hem serieus. ,,De gemeente is vooral in voorgaande  jaren nalatig geweest, bij voorbeeld door BTP ontheffing te verlenen voor een hogere milieucategorie." Hans Smolders heeft de kwestie geagendeerd voor 22 januari. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Tilburg