Cleaning Clowns doen hun act voor geïsoleerde ouderen.
Volledig scherm
Cleaning Clowns doen hun act voor geïsoleerde ouderen. © Hanneke van Iersel.

Clowns op hoogwerkers verschijnen voor de ramen: spontane actie voor geïsoleerde ouderen in Udenhout

UDENHOUT - De kwetsbaarste bewoners van woonzorgcentrum De Eikelaar in Udenhout beleefden zaterdag, ondanks de beperkende maatregelen vanwege het coronavirus, wel iets heel grappigs. De twee clowns Noëlle Sodaar en Désiree Festen kwamen de ouderen, veelal met dementie, afleiden en amuseren. 

Voor de eerste verdieping van De Eikelaar (aan de kant van de Boterbloem) deden de twee hun act vanuit het bakje van een verreiker. Het werk van Désiree - vertrouwenspersoon bij Zorgbelang Brabant en Udenhoutse van geboorte - viel afgelopen week stil. 

,,Ik kan niet goed stilzitten, dan word ik gek in mijn hoofd. Ik kreeg een goed idee. Met Noëlle zit ik op de School voor Clown en Leven in Utrecht en al snel was het idee geboren om de clown te gaan spelen, voor zieke, oude en kwetsbare mensen die nu niet naar buiten kunnen”, aldus Désiree.

Aanvragen uit het hele land

De Weggeefhoek van Udenhout, een Facebookpagina waar mensen hun weggevertjes op zetten, gebruikten de twee clowns om reclame te maken. ,,Al snel kwamen de aanvragen binnen. Van De Eikelaar, van de moeder van een kindje met een chronische ziekte dat naar huis gestuurd is omdat het ziekenhuis nu te gevaarlijk is voor het kind en van vier huizen van ASVZ/Vincentius”, zegt Noëlle. 

,,Morgen gaan we naar vijf gezinnen in Eindhoven. Daar gaat het om een moeder met borstkanker van wie de kinderen nu niet naar buiten mogen. We treden op bij enkele woonvoorzieningen voor mensen met dementie. Vanuit het hele land komen nu aanvragen binnen.” 

Cleaning Clowns

Quote

Misschien komen we volgende week nog eens terug

Noëlle

De twee clowns, die buiten optreden, noemen zichzelf niet CliniClowns maar Cleaning Clowns. De ouderen in De Eikelaar waren heel verrast de kleurige ‘glazenwassers’ te zien, gingen aan de andere kant van het glas meedoen met ramen wassen, gaven handkusjes terug. 

,,Misschien komen we volgende week nog eens terug”, zegt Noëlle, die dit optreden beschouwt als een goede stage. ,,Hartstikke leuk om te doen voor deze mensen, wij zijn met een glimlach al blij, en we zijn heel dankbaar dat Ronald Maas van Slemaco met zijn verreiker ons gratis en voor niets heeft geholpen”, aldus Désiree.  

In samenwerking met indebuurt Tilburg