Volledig scherm
. © ANP

Daarom stijgen Tilburgse huizenprijzen zo hard: 'Kopers uit Randstad zakken af'

TILBURG - Na Amsterdam stijgen de huizenprijzen in Tilburg en omgeving het hardst van heel Nederland, blijkt uit cijfers van makelaarskoepel NVM. Waarom? Volgens Kenneth Alting, voorzitter van de regionale NVM-kring, is een belangrijke reden dat huizenkopers uit de 'droogkokende markt' in de Randstad afzakken naar Midden-Brabant.

,,In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zie je van oudsher dat de economie en markt het snelst aantrekken. Het aanbod op de huizenmarkt droogt inmiddels daar op. Dan waaieren de mensen uit", vertelt Alting. ,,En waar gaan ze dan heen? Naar andere economisch sterke gebieden. De regio Eindhoven-Tilburg trekt dan veel mensen aan." Eindhoven met zijn high tech en Tilburg met de vele nieuwe vestigingen in de logistieke sector zijn volgens Alting interessant. ,,Veel werkgelegenheid, dat biedt een solide basis. En het huizenaanbod is hier nog beter en de prijzen gunstiger dan in bijvoorbeeld Amsterdam."

Schrikbarend

De prijzen zijn volgens Alting op 'een all time high' ,,Er worden ook veel meer dure woningen verkocht van 5, 6, 7 of 8 ton. Dat vijzelt de gemiddelde prijs ook mee op." De rek is er volgens Alting zeker nog niet uit zo lang de rente en dus de maandlasten laag blijven. ,,We merken het dagelijks. Een twee-onder-een-kapper die een paar jaar geleden voor 425.000 werd verkocht, kost nu 525.000. De prijzen stijgen schrikbarend."

Dat Tilburg en omgeving zich dan ook uit de markt gaan prijzen en de huizenkoper weer elders gaat zoeken, ziet Alting echter nog niet vlug gebeuren. ,,Dat uitwaaieren zie je wel van A1 naar A2 locaties. Vanuit het populaire Oisterwijk bijvoorbeeld naar andere dorpen als Udenhout, Moergestel of Berkel-Enschot. Bovendien heeft Brabant veel meer woningen in eigendom dan Amsterdam, waar relatief veel huurwoningen staan."

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Brabant? Schrijf je hier gratis in!

  1. Bewoners Perosiflat staan middernacht opnieuw voor falende elektrische deur: 'WonenBreburg laat ons in de steek'
    Video

    Bewoners Perosiflat staan midder­nacht opnieuw voor falende elektri­sche deur: 'WonenBre­burg laat ons in de steek'

    TILBURG - ,,Dit is schandalig, ik voel me in de steek gelaten door de verhuurder." Dagelijks staan de bewoners van de Perosiflat aan de Perosistraat in Tilburg buiten hun deur, die vaak niet opengaat met hun elektrische sleutel. Saddik Ourahou (30) stond zaterdagnacht om 00.30 uur wéér een half uur voor een dichte deur van de Perosiflat in Tilburg. De elektrische sloten doen het al een half jaar niet goed, maar WonenBreburg lijkt de bewoners niet snel te helpen.

In samenwerking met indebuurt Tilburg