Volledig scherm
Poolse gemeenschap viert Pasen in de Mariakerk © Thea van Blitterswijk

De Mariakerk in Tilburg bomvol met Pasen: Polen zegenen hun paasmandjes

TILBURG - Op de middag van paaszaterdag zat de Mariakerk aan de Schans in Tilburg-Noord tweemaal bomvol. De Poolse gemeenschap vierde het zegenen van de paasmandjes. Het gaat om een eeuwenoude traditie, Święcenie Pokarmów in het Pools.

Polen komen op de zaterdag voor Pasen naar de kerk met een rijk versierd mandje vol voedsel voor de paasmaaltijd: eieren, vleeswaren, brood, boter en ook paashaasjes. Tijdens een korte plechtigheid worden de mandjes gezegend, voor het paasontbijt de volgende ochtend. 

In de twee vieringen ging Krzysztof Obiedzinski als pastoor van de Poolse parochie in het bisdom Den Bosch voor. Hij zegende de mandjes met de wijwaterkwast.

Volledig scherm
Poolse gemeenschap viert Pasen in de Mariakerk © Thea van Blitterswijk
Volledig scherm
Poolse gemeenschap viert Pasen in de Mariakerk © Thea van Blitterswijk
  1. Happy times en drugs, het valt niet altijd samen
    PREMIUM
    COLUMN PLAATS DELICT

    Happy times en drugs, het valt niet altijd samen

    Het Trimbos-Instituut publiceerde maandag een onderzoek dat buitengewoon slecht nieuws bevatte voor iedereen die pleit voor het legaliseren van xtc en andere partydrugs. Steeds meer Nederlanders belanden na drugsgebruik in het ziekenhuis, zo luidde de belangrijkste conclusie van de Monitor Drugsincidenten. In het rapport is exact te lezen hoe het komt dat een groeiend aantal drugsgebruikers op de afdeling Spoedeisende Hulp terecht komt. De xtc-pillen worden sterker, het tripmiddel ketamine (dat ook gebruikt wordt voor het verdoven van paarden) is bezig aan een opmars en het gebruik van ghb is niet te stuiten.

In samenwerking met indebuurt Tilburg