Volledig scherm
© ANP

Directie Hertz Tilburg vrijgesproken van witwassen geld dat ze kreeg uit verhuur auto’s aan Satudarah

TILBURG/ZWOLLE - De voormalige directie van de Tilburgse vestiging van autobedrijf Hertz is vrijgesproken van witwassen. Justitie verdacht het drietal - een 48-jarige vrouw, haar 49-jarige broer en hun 71-jarige vader - ervan contante betalingen te hebben aangenomen voor autohuur door leden van motorclub Satudarah. Geld dat met criminele activiteiten zou zijn verdiend.  

Volgens de rechtbank blijkt niet uit het dossier dat het geld uit misdrijven afkomstig is. Ook stelt de rechter dat de directie van Hertz dit wist of daar een vermoeden van had. 

Verder oordeelt de rechtbank dat het bedrijf niet onzorgvuldig heeft gehandeld door geen extra onderzoek te doen naar het geld waarmee diverse prominente leden van de inmiddels verboden motorclub de gehuurde auto’s betaalden. 

Naast de 16 huurders van de motorclub waren er nog 572 andere huurders die ook contant betaalden. Het autoverhuurbedrijf registreerde dit allemaal netjes.

Justitie eiste twee weken geleden voorwaardelijke celstraffen tot een jaar en boetes tot een ton geëist tegen de drie Tilburgers.  Ze werden in februari 2017 opgepakt na onderzoek door politie en justitie. Hertz Nederland sloot het bedrijf aan de Enschotsestraat. Inmiddels heeft Hertz een nieuwe locatie met andere leiding aan de Ringbaan Noord.

De advocaten van het drietal stelden tijdens de zitting al dat de directie geslachtofferd is in de strijd van politie en justitie tegen Satudarah.

In samenwerking met indebuurt Tilburg