Volledig scherm
Heinz Friesen © Collectie Heinz Friesen

Dirigent Heinz Friesen nog één keer op de bok. In Concertzaal Tilburg

TILBURG - Het is twee jaar geleden dat dirigent Heinz Friesen (84) op de bok stond. Hij nam afscheid van harmonie Pieter Aafjes in Culemborg. Daarna heeft hij niet meer gedirigeerd. Zondag 21 oktober laat hij ondanks zijn hoge leeftijd horen dat hij zijn vak niet is verleerd. In de Concertzaal in Tilburg dirigeert hij dan het Heinz Friesen Project Orkest met 76 muzikanten met wie hij ooit heeft gewerkt. 

Fluitiste Kim van den Heuvel zat in het orkest in Culemborg. Ze kijkt met groot plezier terug op Heinz Friesen. ,,Het is vreemd dat iemand zijn hele leven fantastisch heeft gedirigeerd en dat er een eind aan komt. Hoe mooi zou het zijn als hij nog een keer op het podium zou staan?"

Comeback

Ze bedacht het plan voor een eenmalige comeback, belde Friesen en legde hem haar idee voor. ,,Ik ben bij hem op de koffie gegaan en hij had al nagedacht over het repertoire en muzikanten die hij in zijn orkest wilde."

Brabander Friesen dirigeerde bij veel orkesten, onder meer bij Sophia's Vereeniging in Loon op Zand, St. Michaël in Thorn en het Brabants Orkest. 

Orkest

Van den Heuvel: ,,Hij weet orkestklanken naar boven te toveren en hij staat voor de muziek. Hij beleeft de muziek intens en kan dat gevoel overbrengen op het orkest. Dat is tot achter in de zaal voelbaar."

Het gelegenheidsorkest speelt symfonische blaasmuziek, onder meer 'Tod und Verkläring' van Strauss en 'De Vuurvogel' van Stravinsky. Voor de pauze staat harmonie Pieter Aafjes uit Culemborg op het podium.  Het concert is eenmalig, zegt Kim van den Heuvel, al weet je het maar nooit. 

INFO: Concertzaal Tilburg, 21 oktober, 14.30 uur. 

  1. 013 CIF, nieuw internationaal filmfestival bij Cinecitta

    013 CIF, nieuw internatio­naal filmfesti­val bij Cinecitta

    TILBURG - Bij Cinecitta is eind oktober het nieuwe filmfestival 013 CIF. Deze afkorting staat voor Cinecitta International Filmfestival. Het evenement toont dertien wereldfilms die hoge ogen gooiden op grote festivals als Cannes, Toronto, Sundance en Beijing, maar nooit in filmtheaters in de Benelux te zien zijn. Het festival is in alle zalen van Cinecitta, de films worden gemiddeld driemaal vertoond. De gemeente Tilburg heeft een bedrag van 15.000 euro uitgetrokken voor het nieuwe evenement.

In samenwerking met indebuurt Tilburg