Volledig scherm
Wethouder Mario Jacobs (l) en bioloog Henk Moller Pillot planten samen een hangende zilverlinde ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van het Tilburgse Leijpark. © Rudolf Robben

Een boom voor de jarige: het Tilburgse Leijpark bestaat 80 jaar

TILBURG - Het Tilburgse Leijpark bestaat 80 jaar. Dat werd zaterdag gevierd met het planten van een boom.

Het Leijpark, in 1939 aangelegd als werkverschaffingsproject, werd in 1919 al ontworpen door landschapsarchitect Leonard Springer. Leonard Springer ontwierp onder meer ook het Wilhelminapark in Tilburg. Maar er is nog een link tussen de twee Tilburgse parken: in beide staat sinds zaterdag een hangende zilverlinde. ,,Die in het Wilhelminapark is door stormen flink beschadigd en heeft zijn beste tijd gehad”, vertelt Sander Snels, voorzitter van de werkgroep Leijpark013. ,,Vanwege de verjaardag in het park vonden we het daarom bijzonder hier een nieuwe zilverlinde te planten.” 

Zilverlinde 

Samen met de Stichting Stadsbomen werd een top tien gemaakt van bomen die passen in het park. De eerste keuze was een bijenboom. ,,Maar dat is meer een struik. De hangende zilverlinde wordt een echte boom.” Vaste bezoeker van het park en bioloog Henk Moller Pillot mocht samen met wethouder Mario Jacobs de boom planten. Moller Pillot (83) schreef onder andere een boek over de vogels in het Leijpark en is erg verbonden met het park. ,,Ik heb er veertig jaar rondgelopen voor mijn onderzoek. Ik kom er graag en veel. Het is een beetje mijn tweede thuis.” 

Quote

Ik heb hier veertig jaar rondgelo­pen voor mijn onderzoek. Het Leijpark is een beetje mijn tweede thuis.”

Henk Moller Pillot, bioloog

Wethouder Jacobs had dan ook een bijzondere verrassing voor hem: de Tilburg Trofee. ,,Vanwege je boek, maar ook voor het vele werk op velerlei terreinen van de natuur.” Moller Pillot belangrijkste doel is zo veel mogelijk mensen in contact te brengen met de natuur. Dat deed hij onder andere als biologieleraar op het Odulphuslyceum, bij de Vereniging voor Veldbiologie, als bestuurder van het Brabants Landschap en bij natuurorganisatie IVN.

In samenwerking met indebuurt Tilburg