Eerste basisscholieren zijn in Tilburg op virtuele ruimtereis

videoTILBURG - Leerlingen van de Tilburgse basisschool Armhoefse Akker zijn de eersten die deze week een virtuele ruimtereis maken. Sinds maandagochtend 9 uur mogen ze in kleine groepen de SpaceBuzz in, een nagebouwde raket waarin dat mogelijk is.

Nog negen andere basisscholen en later in de week ook uitgelote studenten van Tilburg University zijn dankzij Virtual Reality-brillen twintig minuten lang astronaut. Zij zien vanuit de ruimte hoe mooi, maar ook hoe kwetsbaar de aarde is. Het SpaceBuzz-educatieprogramma hoopt dat ze daardoor ambassadeurs van de aarde worden. 

Volledig scherm
De eerste leerlingen van basisschool Armhoefse Akker beginnen aan hun ruimtereis. © Ben Ackermans/BD

De raket staat in de binnentuin van de Spoorzone op initiatief van MindLabs, het samenwerkingsverband op het snijvlak van interactieve technologie en menselijk gedrag. Tilburg University gebruikt het voor onderzoek naar onderwijsvernieuwing. Prof. dr. Max Louwerse: ,,We willen een leerprogramma aanbieden waarbij kinderen leren zonder dat ze door hebben dat ze aan het leren zijn!” Met behulp van virtual reality, gecombineerd met kunstmatige intelligentie en ‘serious gaming’ kan dat gerealiseerd worden, is de gedachte.

SpaceBuzz is een geesteskind van ESA-astronaut André Kuipers. Hij is maandagavond in de Spoorzone om genodigden te ontmoeten. De komst van de raket is onderdeel van een reeks Tilburgse activiteiten in de Dutch Technology Week, die maandag is gestart. 

Volledig scherm
De SpaceBuzz-raket in de binnentuin van de Spoorzone. © Ben Ackermans/BD

In samenwerking met indebuurt Tilburg