stockadr justitie vonnis rechtbank rechtspraak
Volledig scherm
stockadr justitie vonnis rechtbank rechtspraak © Thinkstock

Eritreeër verdacht van verkrachting: ‘Het is opgelost, we gaan trouwen’

Een 20-jarige man uit Eritrea zit sinds vorig jaar vast op verdenking van een verkrachting van een minderjarig Eritrees meisje in Oisterwijk. Volgens de verdachte hebben de families de zaak ‘onderling opgelost’ en trekt het meisje de aangifte in, maar daar gaat Justitie niet mee akkoord.

De verkrachting zou op 12 juli 2018 hebben plaatsgevonden. Zowel de verdachte als het slachtoffer verbleven op dat moment in het azc in Oisterwijk. De destijds 19-jarige man zou zijn slachtoffer van achteren hebben benaderd, een doek over haar hoofd hebben gegooid en haar vervolgens hebben verkracht. Het meisje was op dat moment 15 jaar.

Trouwen

Tijdens een niet-inhoudelijke behandeling van de zaak zei de verdachte dat het allemaal een misverstand was. Omdat hij na de vermeende verkrachting was aangehouden kon hij niet met het slachtoffer in contact komen en het uitpraten. Inmiddels zouden de families van de betrokkenen dat wel hebben gedaan. ,,Het is onderling opgelost, we gaan trouwen”, zei hij. 

De officier van justitie plaatste grote vraagtekens bij die uitleg. Volgens hem waren het slachtoffer en haar vriendinnen erg overstuur na het incident. Hij wil daarom van het meisje horen of en waarom ze haar aangifte intrekt en wat er precies is besproken. Ook wil hij de verdachte opnieuw door de politie laten horen. De rechtbank stemde daarmee in. Indien nodig wordt er ook een deskundige op het gebied van de Eritrese cultuur geraadpleegd.

De advocaat van de verdachte vroeg de rechtbank om zijn cliënt in afwachting van zijn proces op vrije voeten te stellen. ,,Ik ben geen gevaar voor de maatschappij”, stelde de verdachte. Gezien de ernst van de verdenking wees de rechtbank dat verzoek af. De man blijft vastzitten.

  1. Voorzitter medische staf ETZ kreeg corona, maar blikt alweer vooruit: ‘We moeten de zorg nu langzaam weer normaliseren’
    PREMIUM

    Voorzitter medische staf ETZ kreeg corona, maar blikt alweer vooruit: ‘We moeten de zorg nu langzaam weer normalise­ren’

    TILBURG - Vanuit zijn slaapkamer, geveld door corona, zag de voorzitter van de medische staf van het ETZ noodgedwongen hoe snel de wereld veranderde. Inmiddels is Edo Arnoldus terug aan het werk. Tijd om wat zaken op een rijtje te zetten. ,,We zitten nog middenin de coronacrisis. Toch dringt zich nu al de vraag op wanneer we de zorg weer wat kunnen gaan normaliseren.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg