Volledig scherm
Directie en ouders van basisschool Jeanne d'Arc komen in juni aan bij de rechtbank in Breda om te pleiten tegen de opvang pal naast de school. © Stephan Jongerius

Evaluatie opvang het Zand: goed fout!

TILBURG - ,,Soms gaat het goed, soms gaat het fout. Dit ging goed fout!'' Zo vatte Marti de Brouwer (CDA) het gevoelen van de complete raad én B en W weer over de mislukte RIBW-opvang in het Zand. Wethouder Berend de Vries (D66) beloofde een evaluatie. 

Uitgezonderd de TVP ging de gemeenteraad maandagavond akkoord met de aankoop van het omstreden opvangpand pal naast basisschool Jeanne d'Arc. Het RIBW wilde daar aanvankelijk mensen plaatsen met een dubbele diagnose: verslaving en psychiatrische problemen. De Vries bereikte vlak voordat deze week een nieuwe rechtszaak zou dienen, een akkoord over aankoop met de eigenaar. 

Lef

Hoewel er gemor was over het feit dat de gemeente met 1,1 miljoen zeker twee ton meer betaalt dan de taxatiewaarde, klonk er ook waardering voor deze uitweg. ,,Het college toont lef", vond Frans van Aarle (Lokaal Tilburg).

De Vries zegde toe op een rij te zetten wat in het proces mis ging. Les die nu al te trekken valt is dat de gemeente indringend met het RIBW en andere instellingen bespreekt hoe voortaan om te gaan met de vestiging van maatschappelijk gevoelige voorzieningen. ,,En als een vergunning wordt geweigerd moeten we de scherpte hebben om een brede afweging te maken, met alle relevante spelers."

Fles wijn

De gemeente blijft zich inzetten voor huisvesting van kwetsbare groepen in de stad. Dat ze zich er op deze plek uiteindelijk zelf nadrukkelijk tegen teweer stelde, zal volgens De Vries geen precedentwerking hebben. ,,Ik zet er een goede fles wijn op dat u geen tweede plek vindt met een pand zo pal naast de school in een wijk met deze unieke karakteristiek", zei hij tegen Roel Lauwerier (VVD). 

Volledig scherm
Links het nu door de gemeente aangekochte pand, rechts basisschool Jeanne d'Arc. © Stephan Jongerius

De school, die al langer nieuwbouw wil, en de wijk krijgen nu perspectief op een mooie toekomst, zei De Vries. ,,We gaan nu samen studeren op een plan. Intussen kijken we naar een zinvolle benutting van dit gebouw, samen met de wijk. Het is zonde om het leeg te laten staan."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Tilburg