Volledig scherm
Veerle Slegers. © BD

Facebookpost Marijnissen druppel: Slegers stapt uit de SP

TILBURG - Met een foto van haar hond die zijn tanden zet in haar SP-ledenpas heeft Veerle Slegers - voormalig Statenlid en raadslid - haar lidmaatschap van de partij opgezegd. 

,,Solidaire wereldburgers en een toenemend xenofobe nationalistische conservatieve partij gaan niet samen", zo verklaart de Tilburgse haar besluit. 

Druppel die de emmer deed overlopen was dit weekeinde de Facebookreprimande van voormalig SP-boegbeeld Jan Marijnissen aan het adres van Cem Laçin. Hij riep het kersverse Turks-Nederlands Kamerlid Nederlands te gebruiken in plaats van Turks. ,,Facebook is persoonlijk, tweetaligheid is bovendien een feit, je kunt er prima mee functioneren", stelt Slegers.

Van Marijnissen is volgens haar bekend dat hij 'al hartkloppingen krijgt als hij bij Hazeldonk de grens over moet'. ,,Zo'n reactie past in een optelsom van een partij die zich niet of nauwelijks uitsprak voor menswaardige opvang van vreemdelingen of tegen discriminatie en racisme. Zo viste de SP in de vijver van de PVV."

Conflict

Slegers kwam eerder met de SP en Marijnissen in conflict over de afdrachtregeling. Dat leidde ertoe dat ze aftrad als respectievelijk fractievoorzitter in Tilburg (2012) en als Statenlid (2015). ,,Maar als rancune mijn drijfveer zou zijn, was ik twee jaar geleden al wel vertrokken. Ik heb van binnenuit geprobeerd de koers te verbreden en de organisatie van de partij te moderniseren. Maar dat is trekken aan een onwillige steenezel." De afdrachtregeling heeft volgens haar tot veel menselijk leed geleid in de partij. 

Ook de hoge notering van 'dochter'Lilian Marijnissen voor een Kamerzetel heeft de Tilburgse gestoord. ,,Maar dat ging niet zozeer om Lilian zelf, maar om de samenstelling van de lijst. De sterkste en meest kritische kandidaten werden laag geplaatst en vervangen door beroepspolitici die nog niet zoveel bewezen hebben." Het vertrek van Harry van Bommel en Sharon Gesthuizen betekent volgens haar 'het einde aan de internationale solidariteit bij de SP'.

In samenwerking met indebuurt Tilburg