Volledig scherm
Bij aanmaakblokjesfabriek Fire-Up in Oisterwijk brak eind september een reeks palletbrandjes uit. © Toby de Kort

Fire-Up mag in Oisterwijk weer gaan draaien, wel onderzoek naar locatie van aanmaakblokjesfabriek

OISTERWIJK - Aanmaakblokjesfabriek Fire-Up mag van de gemeente Oisterwijk en de brandweer dinsdag weer productie gaan draaien. Eind september werd het bedrijf stilgelegd door een reeks palletbrandjes, nadat in juli het magazijn compleet was uitgebrand. 

De reeks branden leidde eind september tot onrust bij bedrijven in de directe omgeving. Dat is voor de gemeente ook aanleiding om een extern onafhankelijk bureau in te schakelen voor een ‘second opinion’. 

Die moet uitwijzen of de bedrijfsactiviteiten van Fire-Up passen op bedrijventerrein Laarakkers. Zeven jaar geleden brandde het bedrijf ook al tot de grond af. Dat was wel op een andere locatie.

De gemeente heeft er wel vertrouwen in dat Fire-Up de oorzaak van de branden heeft achterhaald en voldoende maatregelen heeft getroffen om herhaling te voorkomen. Het bleek dat broei in gestapelde halffabrikaten tot spontane ontbranding leidde. Of ook de grote brand daarmee verklaard kan worden, is nog wel de vraag.

Volledig scherm
Wederom een brand bij Fire-Up © Toby de Kort/De Kort Media

Fire-Up wijt het ontstaan van broei aan een partij ‘vermoedelijk verkeerd samengestelde plantaardige olie'. Het bedrijf kondigde eerder ook al aan de tabletten op een andere manier te gaan stapelen. Opslagcontainers zijn voortaan bovendien voorzien van mechanische ventilatie, waardoor de tabletten sneller afkoelen, en een brandmeldsysteem.

Directeur Kees van Opstal wil zo snel mogelijk beginnen met de bouw van een nieuwe opslaghal. ‘Fire-Up heeft in de afgelopen periode op verzoek van de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant aangetoond dat de producten van het bedrijf niet brandgevaarlijk zijn en niet schadelijk voor het milieu zijn', laat het bedrijf weten. 

Volledig scherm
Burgemeester Hans Janssen van Oisterwijk bij aanmaakblokjesfabriek Fire-Up © Toby de Kort

In samenwerking met indebuurt Tilburg