Volledig scherm
Schietpartij bij het TweeSteden ziekenhuis in Waalwijk. © FPMB Erik Haverhals

Forse kritiek op gang van zaken rondom aangiftes vermoorde Linda van der Giesen

TILBURG/WAALWIJK - De politie heeft niet adequaat gereageerd op de aangiftes die Linda van der Giesen deed van bedreiging door haar ex-vriend John F. De aangifte van Van der Giesen had moeten leiden tot meer urgentie en sneller ingrijpen van de politie. Dat concludeert de politie nadat zij zelf een intern onderzoek startte naar de gang van zaken rondom de aangifte van de vermoorde Van der Giesen. 

De commissie Eenhoorn, die het politieonderzoek beoordeelde, bevestigde deze conclusie. Het politierapport en het rapport van de commissie Eenhoorn zijn vanochtend gepubliceerd.

Aangiftes Bij de aangiftes werd teveel nadruk gelegd op te volgen protocollen en een snelle afhandeling van de zaak 'met een goed proces-verbaal als resultaat'. Het belang van Van der Giesen stond daarbij niet voorop. Ook had de aangifte, waarbij het ging om huiselijk geweld, meteen aan de hulpofficier van Justitie moeten worden voorgelegd. Dat is hier niet gebeurd en dat is in strijd met het protocol.   Waardering heeft de commissie Eenhoorn voor de eerste telefonische contacten die de politie had met Van der Giesen en de tijd die werd besteed aan het doen van aangifte. Wel had de aangifte veel actiever onder de aandacht moeten worden gebracht voor een goede opvolging, zeker toen er sprake was van een toenemende dreiging en een vuurwapen.   De verpleegkundige Linda van der Giesen werd op 10 augustus vorig jaar neergeschoten door haar ex-vriend John F., op het moment dat ze vanaf de parkeerplaats van het TweeSteden ziekenhuis in Waalwijk wilde wegrijden naar huis. Ze werd al langer bedreigd door F. en had daarvan tweemaal aangifte gedaan bij de politie. Daarbij had ze aangegeven dat F. in het bezit was van een vuurwapen. Ook de ex-vrouw van F., die een kind met hem kreeg, werd door hem bedreigd.   De politie gaf direct na de moord toe dat zij de urgentie van de aangiftes verkeerd had ingeschat. Zij startte daarop zelf een onderzoek en concludeerde daarbij zelf dat niet goed was gehandeld. Er was sprake van een 'ingewikkeld, bureaucratisch en gefragmenteerd werkproces' en het ontbrak aan 'overall regie' en 'kritische zelfreflectie'.   De commissie Eenhoorn is een onafhankelijke commissie, die - op verzoek van de politie zelf - de gang van zaken onderzoekt rondom de aangiftes van Linda van der Giesen.De commissie baseert haar conclusies op het onderzoek dat de politie heeft gedaan over de gevolgde procedures in deze zaak.

Volg de persconferentie hieronder live aan de hand van de tweets van onze verslaggeefster Ine Cup.

Tweets over @FROM:@ine_cup #lindavandergiesen -RT"

In samenwerking met indebuurt Tilburg