Stefanie Vulders is uit de fractie van PrO in de gemeenteraad van Oisterwijk gezet
Volledig scherm
Stefanie Vulders is uit de fractie van PrO in de gemeenteraad van Oisterwijk gezet © Facebook

‘Fractie Vulders’ zit in Oisterwijk op de wip: libertair raadslid laat niet in haar kaarten kijken

ANALYSEOISTERWIJK - Hoe gaat het nu verder met Stefanie Vulders in de gemeenteraad van Oisterwijk? De 26-jarige politica, vervuld van idealen en emoties, lijkt zichzelf onmogelijk te hebben gemaakt.

Met name door haar typering van het gemeentebestuur als ‘25 corrupte lui, die allemaal de overheid steunen’ heeft ze heel wat krediet in het raadhuis verspeeld. 

Vrijdag buigen de zes fractievoorzitters in het presidium zich over de uitlatingen van Vulders. Ze kunnen haar uiteraard niet uit de raad verwijderen.

Sinds alle ophef, die volgde op een huilbui in de laatste gemeenteraadsvergadering, reageert Vulders niet meer op persvragen. Aan de fractie van PrO, die zondag met haar brak, heeft ze wel laten weten zelfstandig door te willen gaan in de gemeenteraad.

De politieke betekenis van een ‘Fractie Vulders’ kan groot zijn. PGB en PrO haalden samen bij de raadsverkiezingen een nipte meerderheid. 

Hoewel die twee winnaars tot een ‘raadsbrede samenwerking’ met de verliezers besloten, konden zij hun beloften aan de kiezer in gaan lossen.

De fractie van PrO na de verkiezingen in 2018 (vlnr): Stefanie Vulders (uit de fractie gezet), Ruud van der Star (zelf opgestapt), Jean Coumans (fractievoorzitter), Christel Heus (zelf opgestapt) en Myrte Hesselberth. Lijsttrekker Jan de Laat was tot PrO-wethouder verkozen.
Volledig scherm
De fractie van PrO na de verkiezingen in 2018 (vlnr): Stefanie Vulders (uit de fractie gezet), Ruud van der Star (zelf opgestapt), Jean Coumans (fractievoorzitter), Christel Heus (zelf opgestapt) en Myrte Hesselberth. Lijsttrekker Jan de Laat was tot PrO-wethouder verkozen. © Facebook PrO

PGB en PrO vinden elkaar vooral in het terugdringen van de intensieve veehouderij. Donderdag leek een meerderheid voor strengere geurnormen ook binnen handbereik. Maar de stemmen staakten, nadat Vulders in tranen de vergadering had verlaten.

Het libertaire gedachtegoed

De vraag is of Vulders wel met die strengere regels voor boeren mee was gegaan. Vulders heeft zich vorig jaar bekeerd tot het libertaire gedachtegoed, waar regelzucht niet bij past. 

Belasting betalen overigens ook niet. Het was de reden waarom Vulders vorig jaar als enig lid van de PrO-fractie tegen de gemeentebegroting stemde.

Quote

Amateuris­tisch niveau, oordeelde Vulders onder het oppeuzelen van een mandarijn­tje

Het solistisch optreden van Vulders is uitgedraaid op een politieke én persoonlijke tragedie. Vulders weet zich met haar emoties duidelijk geen raad in de wereld van startnotities en andere beleidsdocumenten.

Bij een schimmig medium genaamd Vrijheidradio mondde dat vorige week op YouTube uit in een woeste uithaal naar al wie de gemeente Oisterwijk bestuurt. ‘Amateuristisch niveau’, oordeelde Vulders onder het oppeuzelen van een mandarijntje.

Een nieuwe waarzegger

Het was een tarotkaartenlegster die Stefanie Vulders adviseerde in de gemeentepolitiek te gaan. Ze zit nu op de wip in de gemeenteraad, maar Vulders zinspeelt er ook op onder een andere vlag dan PrO aan de verkiezingen in november mee te gaan doen. 

Ook voor de lokale democratie is het te hopen dat een nieuwe waarzegger haar andere wegen in het leven gaat wijzen.

In samenwerking met indebuurt Tilburg