Volledig scherm
PREMIUM
Een veehouderij in Diessen. © MarieTherese Kierkels / Beeld W

Fracties Hilvarenbeek vragen provincie om ademruimte voor boeren

HILVARENBEEK - Agrariërs in Hilvarenbeek moeten meer de tijd en ruimte krijgen om zich voor te bereiden op de gevolgen van het stikstofbesluit. Dat is de strekking van brieven die door de fracties Gemeenschapslijst en CDA naar Provinciale Staten zijn gestuurd. Ook VVD en LEV gaan zo’n oproep doen aan de provincie.

Quote

Boeren hebben de oplossing, maar dan moet je ze niet de nek omdraaien.

Bart Rijnen, voorzitter ZLTO De Hilver

De vier Hilvarenbeekse partijen komen daarmee tegemoet aan een verzoek van ZLTO De Hilver om een signaal af te geven bij de provincie over de grote zorgen bij agrariërs in de gemeente. Dinsdag waren de fracties te gast op een drukbezochte spoedbijeenkomst van de ZLTO, waar tekst en uitleg werd gegeven over de stikstofproblematiek.

,,Ik denk dat de fracties best wel geschrokken zijn over de schrijnende gevolgen van het beleid van de provincie”, zegt lokale ZLTO-voorzitter Bart Rijnen. ,,Zelfs ik schrik er nog wel van.” Bestaande veestallen moeten per 2022 aangepast zijn aan de strengere emissienormen. Agrariërs die verder willen moeten uiterlijk 1 april 2020 een vergunning hebben aangevraagd. Gezien alle regelgeving een onredelijke termijn, vindt de ZLTO. Bovendien willen boeren wachten op nieuwe emissiesystemen die momenteel worden ontwikkeld.

In samenwerking met indebuurt Tilburg